Zece lucruri de făcut dacă divorțul este iminent

Share:

Iată câțiva pași importanți care trebuie luați pentru a vă pregăti pentru un divorț.

Dacă ești convins că relația de căsătorie este afectată iremediabil și că te îndrepți spre divorț, atunci urmează acești zece pași:

1. Consultă un avocat. Informează-te despre drepturile și responsabilitățile legale. De exemplu, să presupunem că te decizi să duci copiii și să locuiți la casa părinților tăi până când divorțul este definitiv. Din punct de vedere juridic, mutarea în casa părinților tăi, chiar și temporar, ar putea fi o greșeală uriașă.

2. Obține copii ale documentelor. Treci prin documentele de familie și obține copii ale tuturor lucrurilor pe care le poți găsi: declarații bancare, registre de verificare, declarații de investiții, declarații de pensionare, manuale de beneficii ale angajaților, polițe de asigurare de viață, documente ipotecare, certificatul de înmatriculare al autovehiculului etc. Dacă soțul / soția ta muncește ca persoană fizică autorizată (PFA), este important să strângi cât mai multe informații despre finanțele afacerii. Obține copii ale oricăror date financiare stocate pe calculatorul de acasă.

3. Inventariază bunurile din casă și cele deținute. Afișează elementele majore: mobilier, opere de artă, bijuterii, electronice și electrocasnice, automobile etc. Nu uita să verifici zonele de depozitare ale locuinței și seiful pentru obiectele de valoare.

4. Cunoaște bugetul și cheltuielile familiei. Dacă este posibil, verifică facturile de anul trecut și notează cheltuielile cu fiecare utilitate, credit ipotecar și alte cheltuieli lunare de uz casnic. Urmărește sumele de bani pe care le cheltuiești zilnic, astfel încât să poți să te asiguri de cheltuielile lunare.

5. Determină cum să gestionezi datoriile familiei. Dacă este posibil, încearcă să determini ce datorii aveți ca familie și luați în considerare plata acestora înainte de divorț. Alocarea datoriilor maritale între soții divorțați este unul dintre cele mai dificile elemente de negociere. În timp ce faci bilanțul datoriei, stabiliți dacă o datorie a fost efectuată de un soț sau de către celălalt înainte de data căsătoriei. Aceasta va fi considerată “datorie non-maritală” și îi aparține soțului care a efectuat-o.

Citiți și:

6. Află exact ce câștiguri salariale are soțul / soția. Dacă soțul / soția câștigă un salariu regulat, este ușor să te uiți la o adeverință de salariu; Dacă soțul / soția  efectuează activități independente, deține o afacere sau primește o parte din venit în numerar, fă tot ce este posibil pentru a ține evidența banilor care intră timp de mai multe luni.

7. Efectuează o apreciere realistă a potențialului tău de câștig. Poate că nu ai muncit o vreme și te-ai dedicat creșterii și educării copiilor. Evaluează care este gradul tău de angajare actual și dacă opțiunea de a continua studiile înainte de divorț îți va fi benefică pe termen lung.

8. Examinează-ți propriile datorii. Dacă ai datorii, încearcă să plătești creditorii înainte de divorț.

9. Salvează bani. Ar trebui să ai întotdeauna acces la banii proprii. Dacă soțul / soția se îndepărtează și nu mai plătește facturile, va trebui să le plătești. Dacă ești cel care va depune dosarul pentru divorț, vei avea nevoie de bani pentru a te întreține. Începe prin a economisi acum și pornește procedurile de divorț atunci când ai construit un buget.

10. Pune copiii în vârful agendei. În timpul procesului de divorț, păstrează rutina copiilor cât mai normală posibil. Dacă nu puteti fi împreună cu copiii fără să vă certați, creeați un program de timp separat pentru fiecare cu copiii. Rămâi implicat (sau implicați) în școlile, sporturile și activitățile sociale ale copiilor. Nu vă vorbiți de rău soțul copiilor. Copiii trebuie să fie prioritate în viața voastră.

Avocat Alina Szilaghi

Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Negociere pentru stabilirea divorțului prin acord;
  • Redactare acțiune de divorț și cereri accesorii privind numele soțiilor după divorț, exercitarea autoritate părintească, locuința minorului, etc;
  • Redactare întâmpinare /reconvențională la acțiunea de divorț;
  • Asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor judecătorești.

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: [email protected]


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button