Zece lucruri de făcut dacă divorțul este iminent

Share:

În cazul în care sunteți convins că relația cu partenerul dumneavoastră nu mai are nici un viitor, iată câțiva pași importanți care trebuie luați pentru a vă pregăti pentru un divorț.

Dacă ați ajuns în situația în care relația de căsătorie este afectată iremediabil și sunteți sigur că vă îndrepți spre divorț, atunci urmați acești zece pași:

1. Consultați un avocat specializat. Informați-vă despre drepturile și responsabilitățile legale. De exemplu, să presupunem că vă decideți să luați si să duceți copiii să locuiască împreună cu dumneavoastră în casa părinților până când divorțul este definitiv. Din punct de vedere juridic, mutarea în casa părintească, chiar și temporar, ar putea fi o greșeală uriașă.

2. Obțineți copii ale tuturor documentelor. Treceți prin documentele de familie și obțineți copii ale tuturor lucrurilor pe care le puteți găsi: certificate de naștere si căsătorie, acte de identitate, declarații bancare, registre de verificare, declarații de investiții, declarații de pensionare, manuale de beneficii ale angajaților, polițe de asigurare de viață, documente ipotecare, certificatul de înmatriculare al autovehiculului etc. Dacă soțul / soția dumneavoastră muncește ca persoană fizică autorizată (PFA), este important să strângeți cât mai multe informații despre finanțele afacerii. Obțineți copii ale oricăror date financiare stocate pe calculatorul de acasă.

3. Inventariați bunurile mobile si imobile. Afișați toate elementele majore: imobile, mobilier, opere de artă, bijuterii, electronice și electrocasnice, automobile etc. Nu uitați să verificați zonele de depozitare ale locuinței și seiful pentru obiectele de valoare.

4. Calculați bugetul și cheltuielile familiei. Dacă este posibil, verificați facturile de anul trecut și notați cheltuielile cu fiecare utilitate, plățile lunare către creditul ipotecar și alte cheltuieli lunare de uz casnic. Urmăriți sumele de bani pe care le cheltuiți zilnic, astfel încât să puteți să vă asigurați că aveți suficiente fonduri pentru a acoperi cheltuielile lunare.

5. Determinați cum să gestionați datoriile familiei. Dacă este posibil, încercați să determinați ce datorii aveți ca familie și luați în considerare plata acestora înainte de divorț. Alocarea datoriilor maritale între soții divorțați este unul dintre cele mai dificile elemente de negociere. În timp ce faceți bilanțul datoriei, stabiliți dacă o datorie a fost efectuată de un soț sau de către celălalt înainte de data căsătoriei. Aceasta va fi considerată „datorie non-maritală” și îi aparține soțului care a efectuat-o.

Citiți și:

6. Aflați exact ce câștiguri salariale are soțul / soția. Dacă soțul / soția câștigă un salariu regulat, este ușor să vă uitați la o adeverință de salariu; Dacă soțul / soția  efectuează activități independente, deține o afacere sau primește o parte din venit în numerar, faceți tot posibilul pentru a ține o evidență strictă banilor care intră timp de mai multe luni.

7. Efectuați o apreciere realistă a potențialului dumneavoastră de câștig. Poate că nu ați muncit o vreme și v-ați dedicat creșterii și educării copiilor. Evaluați care este gradul dumneavoastră de angajare actual și dacă opțiunea de a continua studiile înainte de divorț vă va fi benefică pe termen lung.

8. Examina-ți propriile datorii. Dacă aveți datorii, încercați să plătiți creditorii înainte de a începe procedura de divorț.

9. Salvați bani. Ar trebui să aveți întotdeauna acces la proprii bani. Dacă soțul / soția părăsește locuința și nu mai plătește facturile curente, va trebui să le plătiți dumneavoastră. Dacă sunteți soțul care va depune dosarul pentru divorț, veți avea nevoie de bani pentru a vă întreține. Începeți prin a economisi acum și porniți procedurile de divorț atunci când aveți pregătit un buget.

10. Puneți copiii în vârful agendei. În timpul procesului de divorț, păstrați rutina copiilor cât mai normală posibil. Dacă nu puteți fi împreună cu copiii fără să vă certați, creați un program cu copiii, separat pentru fiecare dintre cei doi soți. Rămâneți implicat (sau implicați) în programa școlară, activitățile sportive si sociale ale copiilor. Nu vă vorbiți de rău soțul / soția în fața copiilor. Copiii trebuie să fie prioritate în viața voastră.

Avocat Alina Szilaghi

Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Negociere pentru stabilirea divorțului prin acord;
  • Redactare acțiune de divorț și cereri accesorii privind numele soțiilor după divorț, exercitarea autoritate părintească, locuința minorului, etc;
  • Redactare întâmpinare /reconvențională la acțiunea de divorț;
  • Asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor judecătorești.

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: [email protected]


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button