Procedura obținerii indemnizațiilor de șomaj tehnic

Share:

Guvernul a decis prin OUG 30/2020 ca pe toată durata stării de urgență să acopere integral indemnizația de șomaj tehnic acordată pentru companiile care sunt nevoite să-și închidă afacerile din decizia autorităților. Totodată, statul ajută și alte firme care au salariați în șomaj tehnic, dacă au fost afectate indirect de coronavirus, dar în anumite condiții.

Concret, este vorba de două categorii de firme care pot primi ajutorul statului pentru plata salariaților trimiși în șomaj tehnic.

În primul rând se au în vedere companiile care se închid (sau își reduc activitatea) în urma deciziilor autorităților în perioada stării de urgență – restaurante, baruri, cafenele, hoteluri, instituții de spectacol. Pentru acestea, statul acoperă integral indemnizația de șomaj tehnic de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut aferent anului 2020. Condiția este ca firmele să obțină un certificat de stare de urgență de la Ministerul Economiei.

În al doilea rând vorbim despre companiile care sunt afectate indirect de răspândirea coronavirusului și n-au destui bani pentru plata salariilor. Dacă acestea își reduc activitatea, indiferent dacă în timpul stării de urgență sau în afara ei, pot beneficia de subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic pentru maximum 75% dintre salariații activi la momentul actual. În acest caz, subvenționarea se face în baza unei declarații pe propria răspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor, din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, de cel puțin 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020 și că n-are capacitatea financiară pentru a plăti toți salariații.

Modelul declarației pe propria răspundere va fi stabilit prin ordin al Ministerului Muncii, iar procedura de obținere a certificatului de stare de urgență va fi stabilită prin ordin al Ministerului Economiei.

Pentru indemnizația de șomaj tehnic, trebuie achitate la stat impozit pe venit și contribuții sociale pentru pensii și sănătate (nu și pentru muncă).

Potrivit ordonanței, angajatorii depun documentele în luna curentă pentru a obține plata indemnizațiilor din luna anterioară. Plata se va face în cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor.

Ce au de depus, mai exact: prin email, la agențiile de muncă în raza cărora își au sediul social, se depune o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de lista persoanelor care urmează să primească indemnizația, asumată de reprezentantul legal.

Atenție! Dat fiind că OUG nr. 30/2020 prevede un maxim al decontării, oricât de mare ar fi salariul unui angajat trimis în șomaj tehnic, statul nu-i va deconta pentru el mai mult de 4.071,75 lei (adică 75% din câștigul salarial mediu brut).

În mod normal, Codul muncii prevede că indemnizația de șomaj tehnic de 75% este acoperită integral de către angajator. Șomajul tehnic reprezintă o întrerupere temporară a activității firmei din motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Despre Avocat Alina Szilaghi
Experiența în Dreptul Muncii şi Beneficii ale Salariaților variază de la consilierea echipelor de management, până la redactarea şi negocierea contractelor individuale şi colective de muncă, a contractelor de management, asistenţă cu privire la aspecte de dreptul muncii în cadrul unor proiecte de fuziuni şi achiziții, externalizări, detașarea  membrilor conducerii executive a societăților, beneficii şi pensii ale salariaților, programe de concediere şi scheme de retragere voluntară. În practica noastră includem restrângeri de activitate, proceduri privind transferul de angajați, proiecte de restructurare şi litigii de muncă, elaborarea diverselor regulamente şi politici interne aplicabile entităților private şi/sau autorităților publice. 


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button