Procesul de divorț poate fi un moment in care poți fi deosebit de emoțional și vulnerabil.
Dacă în unul din articolele precedente am prezentat ce trebuie să faceți în cazul unui divorț, în acest articol vă vom prezenta ceea ce nu trebuie să faceți în aceeași situație.
Încercați sa nu faceți una din aceste greșeli obișnuite.
După cum vă poate spune oricine a divorțat deja, procesul nu este niciodată ușor. Tensiunile cresc, iar cuplurile iau adesea decizii greșite în momentele de intensitate maximă.
Având în vedere muntele de detalii financiare, practice și emoționale care trebuie lămurite, nu este surprinzător că atât de multe cupluri ajung să facă greșeli critice pe drumul divorțului. Cu toate acestea, există o serie de lucruri pe care ar trebui să le faceți, sau mai precis să nu le faceți, pentru a diminua șansele de a regreta mai târziu deciziile dvs.
Iată primele 10 sfaturi despre ce trebuie evitat atunci când solicitați divorțul.
1. Nu rămâneți însărcinată
A avea un copil în timpul divorțului complică o mulțime de lucruri și poate chiar să vă prelungească procesul de divorț. Deși Romania acordă acum părinților singuri aceleași drepturi ca și celor căsătoriți, a avea un copil când sunteți într-o schimbare a situației conjugale poate fi o problemă.
2. Nu uitați să vă schimbați testamentul
Divorțul nu revocă automat testamentul. Dacă doriți să împiedicați ca viitorul dvs. fost soț să primească banii și privilegiile acordate în testamentul dvs., trebuie să vă actualizați testamentul. Puteți reface testamentul în orice moment. Dar, dacă s-a produs decesul înainte de terminarea procesului de divorț și prin testament soțul supraviețuitor a fost înlăturat de la succesiune, acesta poate contesta testamentul în instanță și solicita cota parte din bunurile soțului decedat (moștenitor rezervatar).
3. Nu respingeți posibilitatea divorțului prin acord
Într-un divorț prin acordul părților, puteți obține ajutorul profesioniștilor – avocați, pentru a împărți bunurile comune și pentru a gestiona stresul emoțional. Unii critici ai divorțului prin acord consideră că avocații, care se angajează în divorțul prin acordul părților nu sunt cu adevărat experți și costă prea mult timp și bani.
4. Nu începeți o relație intimă cu avocatul dvs.
Este extrem de ușor să te apropii de persoana care este de partea ta. Dar este și o mare greșeală. A avea o relație intimă cu avocatul tău poate compromite comunicarea avocat-client, deoarece este posibil să fii acuzat de adulter.
5. Nu va răzbunați pe copii
Copiii au nevoie de un mediu de sprijin pentru a face față divorțului. Discutați cât se poate de puțin despre divorț. Alegerea acestei variante îți va oferi mai mult timp pe care să îl petreceți cu ei. Reorientați-vă energia, astfel încât să puteți participa la evenimentele lor școlare, cât și după școală, să îi ajutați la teme și să petreceți timp împreună la un film sau să vizitati grădina zoologică sau botanică. Când ești relaxat și ei devin mai relaxați. Deși ar trebui să vă simțiți confortabil vorbind cu copiii dvs. despre divorț, scopul acestui decizii este să reduceți stresul asupra dvs. și a familiei voastre.
6. Nu refuzați să vedeți un terapeut
Vizitarea unui terapeut vă poate ajuta să treceți mai ușor prin gama de emoții pe care le veți experimenta atunci când aveții de-a face cu divorțul. Este o idee bună să obțineți ajutor înainte de a deveni extrem de deprimat sau supărat. Un terapeut nu este doar cineva cu care să vorbiți. De asemenea, un profesionist vă poate arăta cum să vă relaxați, cum să vorbiți cu copiii dvs. și cum să rămâneți liniștiți în instanță. Cel mai important, un terapeut vă poate ajuta să vă dați seama cum să deveniți autosuficienți.
7. Nu așteptați până după sărbători
Știți deja că sărbătorile nu vor fi dificile. Deci, de ce să așteptati?
Avocații de divorț observă adesea o creștere a numărului clienților înainte, în timpul și după Crăciun. De asemenea, este mai ușor să te obișnuiești cu o casă goală înainte de sărbători. Dacă așteptați (și luptați) pe tot parcursul sărbătorilor, puteți distruge orice șanse pentru o despărțire amiabilă și puteți avea discuții mai puțin agreabile în instanță.
8. Nu uitați de impozite
De obicei, persoana căreia i se acordă custodia copiilor poate solicita a rămâne în imobilul dobândit de părți. Dar casa poate să nu fie cea mai bună afacere. Dacă nu vă puteți permite ipoteca, impozitele și întreținerea casei, puteți solicita o sultă în valoare egală.
9. Nu acceptați orice ofertă
Doar pentru că doriți să ieșiți imediat din căsătorie, nu înseamnă că trebuie să vă pierdeți siguranța financiară. Faceți mai multe copii ale tuturor documentelor dvs. financiare importante: extrase de pensii, formulare fiscale, extrase de fonduri de investiții și fonduri mutuale, extrase de cărți de credit și alte evidențe. Astfel, veți fi la zi cu ceea ce dețineți și chiar ceea ce datorați.
Asigurați-vă că dvs. și copiii veți continua să aveți asigurări de sănătate în timpul și după procedura de divorț. În timp ce sunteți încă căsătorit cu soția/soțul, o boală sau un accident poate schimba modul în care proprietatea este împărțită.
Dacă decideți să angajați un avocat, nu uitați să aduceți trei lucruri la prima întâlnire cu acesta, astfel încât să puteți evalua ce veți avea nevoie odată despărțit: un bilanț cu activele și datoriile familiei, o fișă contabilă a veniturilor și cheltuielilor dvs., și declarația dvs. fiscală.
10. Nu faceți datorii noi
Divorțul este scump. În plus față de onorariile avocatului, veți avea nevoie de bani pentru a înființa o nouă gospodărie. De asemenea, facturile legale și cheltuielile de judecată sunt datorate si trebuie achitate înainte de a primi prima plată a pensiei alimentare sau chiar a cotei parte din bunurile comune în urma partajului. Deși poate părea stresant, libertatea de care vă veți bucura când totul se va termina, va merita lupta.
O notă finală
Lăsând la o parte emoțiile puternice în favoarea cooperării cu soțul/soția și gestionarea problemelor mai spinoase ale separării dvs. cu calm, cu siguranță va da roade pe termen lung. Amândoi veți lua decizii mai înțelepte și veți ieși din proces cu mai puține “vânătăi”.
Avocat Alina Szilaghi
Cabinetul de avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:
- Negociere pentru stabilirea divorțului prin acord;
- Redactare acțiune de divorț și cereri accesorii privind numele soțiilor după divorț, exercitarea autoritate părintească, locuința minorului, etc;
- Redactare întâmpinare /reconvențională la acțiunea de divorț;
- Asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor judecătorești.
Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: [email protected]