Dreptul familiei

Părinți plecați la muncă în străinătate: obligații legale în 2026

De Avocat Alina SzilaghiPublicat Actualizat 7 min

Bunică și copil în timpul unui apel video cu mama aflată în străinătate
Protecția copilului presupune continuitatea îngrijirii și păstrarea legăturii cu părinții. Imagine ilustrativă generată cu AI.

Ghid juridic · Informații verificate la 18 octombrie 2026

Plecați la muncă în străinătate și copilul rămâne în România? Dacă sunteți părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul, trebuie să anunțați serviciul public de asistență socială de la domiciliu cu minimum 40 de zile înainte de plecare și să desemnați persoana care îl va îngriji. Confirmarea acesteia și delegarea temporară a autorității părintești se realizează prin instanța de tutelă. Regulile se aplică și când pleacă ambii părinți ori tutorele. [1]

Cine are obligația să anunțe plecarea?

Articolul 104 din Legea nr. 272/2004 vizează părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul. Aceleași dispoziții se aplică tutorelui și situației în care ambii părinți pleacă la muncă în alt stat. [1]

Dacă un părinte rămâne în România și îngrijește copilul, situația trebuie analizată în raport cu exercitarea autorității părintești, locuința copilului și eventualele hotărâri existente. Plecarea celuilalt părinte nu înseamnă automat că drepturile sale trebuie delegate bunicilor. Monitorizarea și serviciile de sprijin pot privi însă și copiii cu un singur părinte plecat. [2]

Pentru familiile în care există o separare sau un divorț, este important ca demersurile să fie corelate cu măsurile privind minorul. Consultați și informațiile despre divorțul cu copii minori.

Cum se face notificarea cu minimum 40 de zile înainte?

Notificarea se transmite serviciului public de asistență socială — SPAS — de la domiciliu. În funcție de localitate, acesta poate funcționa în cadrul primăriei sau al unei direcții de asistență socială. Notificarea trebuie să desemneze persoana care se va ocupa de întreținerea copilului pe durata absenței. [1]

Pentru pregătirea demersului, solicitați formularul local și instrucțiunile de depunere. Este util să aveți la îndemână datele de identificare ale părintelui și copilului, data estimată a plecării, datele persoanei desemnate, adresa unde va locui copilul și datele de contact ale părintelui în străinătate. Păstrați dovada transmiterii sau numărul de înregistrare.

Pentru domiciliul în Cluj-Napoca, punctul local de informare este Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca. Pentru alte localități din județ, contactați serviciul competent de la domiciliu; procedura nu se transferă automat la municipiu.

Sunteți deja plecat în străinătate?

Părintele aflat în situația prevăzută de art. 104 alin. (2¹) trebuie să transmită de îndată notificarea privind persoana care îngrijește copilul. Nu așteptați următoarea revenire în țară pentru a începe demersurile. Contactați SPAS pentru modalitatea de transmitere și clarificați pașii necesari delegării. [1]

Cui poate fi încredințată îngrijirea copilului?

Persoana desemnată trebuie să aibă cel puțin 18 ani și să îndeplinească cerințele materiale și morale pentru creșterea și îngrijirea copilului. Articolul 105 alin. (1) permite desemnarea unei persoane din familia extinsă, dar și a altor rude, afini ori prieteni ai familiei sau ai familiei extinse, în condițiile legii, față de care copilul a dezvoltat relații de atașament sau alături de care s-a bucurat de viață de familie. [1]

Alegerea bunicii sau a bunicului poate asigura continuitate, dar rudenia nu înlocuiește verificarea condițiilor legale. Contează disponibilitatea reală, relația cu minorul și posibilitatea de a răspunde nevoilor sale de educație, sănătate și siguranță.

Cum se obține delegarea temporară a autorității părintești?

Notificarea către SPAS și delegarea prin instanță sunt etape distincte. Instanța de tutelă confirmă persoana desemnată și stabilește drepturile și îndatoririle privind persoana copilului care îi sunt delegate, precum și durata. Persoana propusă își exprimă acordul personal, în fața instanței. [1]

  1. Contactați SPAS și transmiteți notificarea. Clarificați situația familială și persoana propusă.
  2. Pregătiți documentele și ancheta psihosocială. Raportul prevăzut de lege este întocmit de SPAS de la domiciliul persoanei desemnate.
  3. Formulați cererea către instanța de tutelă competentă. Indicați situația copilului, perioada solicitată și drepturile și îndatoririle pentru care cereți delegarea.
  4. Urmați procedura și păstrați hotărârea. Comunicați școlii și altor instituții relevante informațiile și documentele necesare pentru aplicarea acesteia.

Ce documente trebuie pregătite?

Legea cere actele care dovedesc îndeplinirea condițiilor de către persoana desemnată și raportul de anchetă psihosocială. Lista de mai jos este orientativă; nu reprezintă un dosar unic obligatoriu pentru toate situațiile. Confirmați cerințele cu SPAS și instanța competentă. [1]

  • actele de identitate ale părintelui și persoanei desemnate;
  • certificatul de naștere al copilului și, dacă este cazul, actul său de identitate;
  • hotărârile existente privind autoritatea părintească, locuința copilului sau tutela;
  • notificarea și dovada înregistrării acesteia;
  • documente privind relația cu minorul și condițiile de locuit și de îngrijire;
  • raportul de anchetă psihosocială și alte înscrisuri solicitate în situația concretă.

Cât durează procedura și cât este valabilă delegarea?

Articolul 105 alin. (6) prevede soluționarea cererii în procedură necontencioasă, în termen de 3 zile de la depunere. Acest termen legal nu trebuie confundat cu timpul total necesar pentru obținerea actelor și întocmirea anchetei psihosociale. Începeți pregătirea înainte de plecare. [1]

Delegarea se dispune pentru maximum un an. Dacă părinții nu revin în țară, instanța poate acorda prelungiri succesive, fiecare pentru cel mult un an. Prelungirea nu este automată: urmăriți data expirării și pregătiți din timp demersul necesar. [1]

Este suficientă o procură notarială pentru bunici?

O procură notarială nu înlocuiește hotărârea de delegare prevăzută de Legea nr. 272/2004. Mandatul pentru anumite acte și delegarea autorității părintești au funcții juridice diferite. Pentru reprezentarea copilului, verificați drepturile și îndatoririle înscrise expres în hotărâre. [1]

Ce este relevant pentru aplicarea regulilor în 2026?

Termenul de 40 de zile și delegarea pentru maximum un an rămân reperele procedurii din art. 104–105, în forma consolidată consultată la 18 octombrie 2026. Aceste reguli nu sunt noutăți introduse în 2026. [1]

O actualizare relevantă este HG nr. 612/2025, care a modificat HG nr. 691/2015: a actualizat trimiterea la fișa de observație folosită la vizitele la domiciliu și a înlocuit metodologia de colaborare dintre DGASPC și SPAS. Modificarea privește evaluarea, instrumentele de lucru și colaborarea instituțională; nu înlocuiește notificarea părintelui sau hotărârea instanței. [3]

Ce obligații există după plecare?

Stabiliți un mod constant de comunicare cu copilul și cu persoana care îl îngrijește. Asigurați sprijinul material necesar și accesul la informațiile relevante despre școală și sănătate. Plecarea în străinătate nu stinge obligația de întreținere a copilului. [4]

Persoana desemnată trebuie să urmeze programul de consiliere prevăzut de lege. Procedura de monitorizare prevede vizite SPAS o dată la două luni în primele șase luni după primirea copiei hotărârii de delegare, apoi semestrial. Persoana care îngrijește copilul furnizează datele disponibile pentru contactarea părinților și dovada menținerii legăturii cu aceștia. [1] [2]

Dacă apar dificultăți emoționale, școlare sau de sănătate, solicitați sprijinul școlii, medicului de familie și serviciilor sociale. Consilierea și monitorizarea urmăresc identificarea nevoilor copilului și prevenirea situațiilor de risc.

Ce sancțiuni se pot aplica?

Nerespectarea obligației de notificare prevăzute la art. 104 alin. (1) constituie contravenție și este sancționată cu amendă de la 500 la 1.000 de lei, conform art. 142 alin. (1) lit. ș) și alin. (2) lit. a) din Legea nr. 272/2004. [1]

Omiterea notificării nu produce automat decăderea din drepturile părintești. Aceasta este o măsură judiciară distinctă, reglementată de art. 508 din Codul civil, pentru situații grave care pun în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului. Plecarea la muncă în străinătate nu este, în sine, un asemenea motiv. [4]

Întrebări frecvente

Cu câte zile înainte trebuie anunțată plecarea?

Cu minimum 40 de zile înainte, pentru persoanele și situațiile prevăzute de art. 104 din Legea nr. 272/2004. Notificarea se transmite SPAS de la domiciliu și include persoana desemnată să îngrijească minorul.

Pot lăsa copilul la bunici doar printr-o înțelegere verbală?

În situațiile pentru care legea cere notificarea și delegarea, înțelegerea verbală nu îndeplinește aceste formalități. Bunicii pot fi desemnați dacă îndeplinesc condițiile legale, iar instanța stabilește delegarea.

Poate fi desemnat un prieten al familiei?

Da, în condițiile art. 105 alin. (1), inclusiv existența relației de atașament sau de viață de familie cu minorul, vârsta de minimum 18 ani și îndeplinirea cerințelor materiale și morale. Instanța verifică situația concretă.

Ce fac dacă am plecat fără notificare?

Transmiteți de îndată notificarea dacă vă aflați în situația art. 104 alin. (2¹) și contactați SPAS pentru regularizarea îngrijirii copilului. Îndeplinirea ulterioară a formalităților nu trebuie prezentată ca o ștergere automată a unei eventuale răspunderi anterioare.

Delegarea poate acoperi doi ani dintr-o singură hotărâre?

Legea prevede maximum un an pentru delegare. Dacă absența continuă, instanța poate dispune prelungiri succesive de cel mult un an fiecare.

Delegarea permite automat scoaterea copilului din țară?

Nu trebuie presupus acest lucru. Hotărârea are limitele stabilite de instanță, iar condițiile călătoriei minorului în străinătate se verifică separat, în funcție de documente și de persoana însoțitoare.

Asistență juridică pentru părinți din Cluj și din străinătate

Pentru clarificarea situației copilului, pregătirea cererii și reprezentare, puteți solicita sprijin în materia dreptului familiei. Dacă vă aflați deja în afara țării, consultați opțiunea de consultanță juridică online.

Avocat Alina Szilaghi — Solicitați o consultație sau sunați la 0746 652 986.

Acest ghid oferă informații generale. Documentele și demersurile se stabilesc în funcție de situația copilului și de hotărârile existente.

Surse legislative și instituționale

  1. Legea nr. 272/2004, în special art. 104–108 și art. 142; forma consolidată disponibilă la verificare, cu istoric până la 10 aprilie 2026.
  2. Procedura aprobată prin HG nr. 691/2015, anexa nr. 1, art. 2–4, cu modificările ulterioare.
  3. HG nr. 612/2025, publicată în Monitorul Oficial nr. 730 din 5 august 2025.
  4. Codul civil, art. 499 și 508.
  5. DASM Cluj-Napoca — informare și contact instituțional.

Etichete: delegarea autorității părintești · notificare SPAS · părinți în străinătate · plecare la muncă · protecția copiilor

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Descrieți pe scurt situația dumneavoastră. Vă răspundem în cel mult o zi lucrătoare și vă spunem ce documente sunt necesare.

Contactați cabinetul