Plata CAS, CASS, CAM și a utilităților, amânată prin lege

Share:

În contextul economic creat de pandemia cu virusul COVID-19, Parlamentul României a adoptat proiectul de lege prin care plata CAS, CASS, CAM și a utilităților poate fi amânată.

LEGE pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României

Art. 1. (1) La cererea contribuabilului operator economic, a carui activitate a fost oprita sau a caror venituri sau incasari s-au diminuat cu minimum 15% in luna in curs raportat la media celor doua luni anterioare, se amana virarea contributiilor de asigurari sociale calculate si retinute de angajator aferente veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020.
(2) La cererea contribuabilului operator economic, a carui activitate a fost oprita sau a caror venituri sau incasari s-au diminuat cu minimum 15% in luna in curs raportat la media celor doua luni anterioare, virarea contributiei de asigurari sociale pentru aceste 3 luni se va face esalonat, in urmatoarele 12 luni ulterioare incetarii facilitatii instituite la alin.(1), in proportie de 50% din volumul total scadent.
(3) Facilitatile prevazute la alin.(1) si (2) se acorda sub conditia pastrarii valabilitatii contractelor de munca existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Art. 2. La cererea contribuabilului operator economic, a carui activitate a fost oprita sau a caror venituri sau incasari s-au diminuat cu minimum 15% in luna in curs raportat la media celor doua luni anterioare, se amana la plata contributia asiguratorie pentru munca aferenta veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 2201 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020.

Art. 3. Contribuabilii operatori economici, nu vor plati dobanzi si penalitati de intarziere pentru perioada cat timp plata contributiilor este amanata.

Art. 4. (1) La cererea beneficiarului, persoana fizica, afectata direct sau indirect de masurile impuse de autoritatile competente, pe perioada starii de urgenta sau a operatorului economic, a carui activitate a fost oprita sau a caror venituri sau incasari s-au diminuat cu minimum 15% in luna in curs raportat la media celor doua luni anterioare, se amana la plata, pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilitati: apa-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV, cu exceptia serviciilor de voce si date mobile.
(2) La expirarea perioadei de 3 luni mentionate la alin.(1), beneficiarii de servicii de utilitati vor plati sumele scadente, esalonat, pe o perioada de 12 luni de la expirarea perioadei, fara a li se percepe dobanzi si penalitati de intarziere.
(3) Operatorii economici care suporta amanarea la plata vor esalona debitele restante fara a depasi raportul de 1/12 pe luna.
(4) Pentru acoperirea echivalentului sumelor afectate de masurile prevazute la alin. (1), Ministerul Finantelor Publice pune la dispozitia furnizorilor de utilitati, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie cu dobanda zero pentru o perioada de pana la 18 luni.
(5) MFP va garanta linii de creditare in regim de factoring pentru furnizorii de utilitati afectati de masurile de la alin. (1) pentru sumele afectate de masurile prevazute la alin. (1) pentru o perioada de pana la 18 luni. (6) La expirarea perioadei prevazute la alin. (1) furnizorii de utilitati platesc sumele scadente esalonat pe perioada mentionata la alin. (2) pe masura incasarii contravalorii facturilor de la beneficiarii mentionati la alin. (1)
(7) Guvernul Romaniei defineste pana la data de 01 mai 2020 consumatorul vulnerabil, elaboreaza si pune in functiune o schema de ajutor pentru acestia in conformitate cu prevederile art. 5 din Directiva 2019/944/UE privind normele comune pentru piata interna de energie electrica a Parlamentului European si a Consiliului din 5 iunie 2019 si de modificare a Directivei 2012/27/UE.

Astfel, se înțelege că angajatorii care au avut pierderi de minimum 15% vor putea amâna, la cerere, plata CAS, CASS și CAM pentru o perioada de trei luni, începând cu luna martie 2020. Nu vor fi plătite dobânzi sau penalități de întârziere pentru această amânare.

CAS, CASS si CAM aferente celor trei luni de amânare vor fi apoi achitate eșalonat într-o perioada de 12 luni, după încetarea amânării. Dar, legea prevede că doar 50% din valoarea totala a contribuțiilor adunate in cele 3 luni de amânare se va rambursa eșalonat, nu valoarea integrală. Așadar, angajatorii vor putea plăti mai puțin la final față de cât ar achita fără a beneficia de aceasta măsură. În ceea ce privește angajații, nu se schimbă nimic la capitolul contribuții. Ele vor fi in continuare procesate la nivelul integral aferent venitului lor brut.

Atentie! Angajatorii care vor sa beneficieze de aceasta amânare de 3 luni și de achitarea eșalonată timp de 12 luni pentru 50% din valoarea totala a contribuțiilor adunate în aceste 3 luni trebuie sa mențină toate contractele de muncă suspendate active pentru o perioadă minimă de 12 luni.

Noutatea de interes pentru persoanele fizice este legată de prevederea inclusă la art. (1), care arată că persoanele fizice (angajații) pot să beneficieze de amânarea timp de 3 luni a plații pentru serviciile de utilități, în afară de cele pentru telefonie mobilă. Sumele vor trebui, apoi, achitate eșalonat de-a lungul unei perioade de 12 luni.

Vestea buna este că furnizorii de utilități nu vor rămâne fără bani, chiar dacă unii clienți vor cere amânarea cu 3 luni a plaților aferente. MFP va pune la dispoziția acestora credite fără dobândă pe care le vor plăti apoi eșalonat.

Proiectul de lege a fost votat de Senat pe 31 martie 2020 si de Camera Deputaților pe 3 aprilie 2020.

Actul trebuie promulgat prin decret de către Președintele Romaniei și se va putea aplica prin publicarea în Monitorul Oficial.


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button