În ce condiții se poate desfășura divorțul fără participarea părților

Share:

Codul de Procedură Civilă a instituit anumite derogări pentru soții care domiciliază/lucrează în străinătate și doresc să divorțeze în România pe cale judiciară fără să fie prezenți.

Conform legislației în vigoare, soții au 3 opțiuni pentru a divorța:

  1. Divorțul pe cale administrativă – prezența este obligatorie. Cererea de divorţ pe cale administrativă se face în scris, se depune şi semnează personal de către ambii soţi, în faţa ofiţerului de stare civilă delegat. În cererea de divorţ soţii declară pe proprie răspundere că:
    • sunt de acord cu desfacerea căsătoriei;
    • nu au copii minori născuţi din căsătorie sau adoptaţi;
    • niciunul dintre soţi nu este pus sub interdicţie;
    • nu au mai solicitat altor autorităţi desfacerea căsătoriei;
    • adresa ultimei locuinţe comune;
    • numele pe care fiecare sau, după caz, numai unul dintre aceştia urmează să-l poarte după desfacerea căsătoriei.

    Dacă sunt copii minori, soții nu pot divorța pe această cale.

  2. Divorțul pe cale notarială – prezența este obligatorie. Cererea de divorț se face în scris, de ambii soți personal sau printr-un mandatar comun, în fața notarului. După 30 de zile de la depunerea cererii de divorț ambii soți trebuie să se prezinte personal (nu se poate prin mandatar ori avocat) la notar, iar acesta va da o Încheiere prin care constată îndeplinite condițiile pentru divorț; încheierea va fi semnată și de soți iar în baza ei notarul eliberează Certificatul de divorț. Dacă sunt copii minori, soții trebuie să se înțeleagă asupra modului de exercitare a autorității părintești, notarul consemnând înțelegerea părinților. Dacă soții nu se înțeleg asupra modului de exercitare a autorității părintești, cererea de divorț este respinsă de către notar și soții trebuie să se adreseze unui mediator ori să inițieze un proces judiciar pentru tranșarea chestiunii.
  3. Divorțul pe cale judiciară – prezența este obligatorie, dar este posibil ca partea să nu participe la proces dacă  împuternicește un avocat sau o altă persoană și soțul lucrează sau domiciliază în străinătate. Este calea de urmat când soții nu se înțeleg cu privire la divorț dar și atunci când soții sunt de acord cu desfacerea căsătoriei. Deci și un divorț amiabil poate face obiectul unei proceduri judiciare de divorț dacă soții sunt plecați în străinătate și nu pot veni în țară, procedura desfășurându-se de către persoana împuternicită de ei să îi divorțeze. Deși divorțul este o acțiune personală și prezența celor doi la desfacerea căsătoriei este strict necesară, Codul de Procedură Civilă face o derogare de la personalitatea acțiunii. Astfel un proces de divorț poate fi inițiat, continuat și încheiat printr-un avocat ori printr-un mandatar, dacă există un motiv justificat. Motivele justificate sunt enumerate exemplificativ în art 921 din Codul de Procedură Civilă: unul din soți execută o pedeapsă privativă de libertate și deci se află în penitenciar, suferă de o boală gravă care face imposibilă deplasarea, este pus sub interdicție judecătorească, are reședința în străinătate, ori altă situație care face imposibilă prezența sa în persoana la proces. Dacă sunt copii minori se va dezbate modul de exercitare a autorității părintești ori instanța va lua act de înțelegerea părinților în acest sens.

Astfel, procedura judiciară se poate desfășura și dacă soțul sau ambii soți domiciliază sau au reședința în străinătate, fără a se deplasa în țară la proces. Spre deosebire de procedura notarială sau administrativă unde prezența personală a soților este o condiție pentru eliberarea certificatului de divorț. Altfel spus, divorțul la notar sau la starea civilă este imposibil dacă soții nu se prezintă personal.

Împuternicirea avocațială dată unui avocat pentru începerea acțiuni de divorț este suficientă pentru derularea întregului proces, dacă se face dovada reședinței sau a unui loc de muncă în străinătate; odată făcută dovada reședinței/domiciliului ori a unui loc de muncă în străinătate nu mai este nevoie de prezența personală a soțului respectiv la proces. Mandatul dat unei alte persoane care nu are calitate de avocat se dovedește prin procură notarială sau alt document consular în acest sens.

Deși nu este stipulat în Codul de Procedură Civilă ca și condiție pentru derularea procesului fără prezența personală, locul de muncă în străinătate se încadrează în sintagma ”se află într-o altă asemenea situație, care îl împiedică să se prezinte personal”, sintagmă care face posibilă divorțul judiciar fără ca persoana respectivă să fie prezentă la proces.

Art 921 din Codul de Procedură Civilă prevede că: În fața instanțelor de fond, părțile se vor înfățișa în persoană, afară numai dacă unul dintre soți execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicție judecătorească, are reședința în străinătate sau se află într-o altă asemenea situație, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfățișa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.

Reprezentarea prin avocat într-un proces de divorț este valabilă în orice tip de divorț judiciar: divorț prin acord (inclusiv divorț prin acceptarea cererii de divorț făcută de soțul reclamant), divorț din culpa/vina unui soț ori a ambilor, divorț din motive de sănătate ori divorțul cerut după o separare în fapt de minim 2 ani.

Avocat Alina Szilaghi

Cabinetul de avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Negociere pentru stabilirea divorțului prin acord;
  • Redactare acțiune de divorț și cereri accesorii privind numele soțiilor după divorț, exercitarea autoritate părintească, locuința minorului, etc;
  • Redactare întâmpinare /reconvențională la acțiunea de divorț;
  • Asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor judecătorești.

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: [email protected]


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button