Amenda pentru lipsa rovinietei se comunică în două luni de la încheierea procesului-verbal. Decizia ICCJ se aplică deja

Share:

Dacă un șofer circulă fără să aibă o rovinietă valabilă, amenda trebuie comunicată acestuia în maximum două luni de la încheierea procesului-verbal de contravenție, nu în cel mult două luni de la data la care a fost săvârșită fapta, stabilește o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) ce produce efecte la nivel național începând de marți. Practic, din moment ce data faptei și data încheierii procesului-verbal pot fi diferite, atunci când sunt folosite camerele video, rezultă că amenda poate ajunge la contravenient cu o întârziere considerabilă.

Amenda pentru circularea fără rovinietă trebuie să ajungă la șoferi în maximum două luni de la data la care este încheiat procesul-verbal de contravenție, nu de la data la care este săvârșită fapta. Așa a stabilit, prin Decizia nr. 43/2016, ce a apărut marți în Monitorul Oficial, Completul ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Astfel, documentul produce efecte în toată țara de la data apariției sale în publicația oficială a țării.

Legislația prevede că amenda pentru lipsa rovinietei trebuie comunicată în cel mult două luni de la data constatării contravenției, însă nu sunt oferite precizări suplimentare despre ce înseamnă asta, mai exact.

„Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data constatării contravenției, interval pentru care nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, scrie în Ordonanța Guvernului nr. 15/2002.

Din cauză că dispoziția respectivă nu este tocmai clară, instanțele au interpretat-o în mod diferit. Concret, în sesizarea ce a stat la baza Deciziei ICCJ nr. 43/2016 se lămurește că unii magistrați au considerat că termenul de comunicare de două luni se calculează de la data săvârșirii faptei. Iar alți judecători au apreciat că termenul începe de la momentul la care agentul constatator constată efectiv contravenția.

Prin urmare, pentru ca practica instanțelor să fie aceeași, Înalta Curte a stabilit că momentul de la care trebuie să se calculeze termenul de comunicare de două luni este cel al încheierii procesului-verbal de contravenție. Astfel, de la săvârșirea faptei și până la constatarea ei prin proces-verbal poate trece o perioadă de câteva luni, dacă acest lucru se face cu ajutorul camerelor video ale autorităților.

„Așadar, constatarea contravenției se face prin proces-verbal și, deci, nu poate fi anterioară acestuia; anterioară este constatarea faptei, care se face, în speță, prin mijloace tehnice. Cele două expresii – «constatarea contravenției» și «constatarea faptei» – nu se confundă, fiind folosite distinct chiar de către legiuitor”, este explicat în decizia Înaltei Curți.

Completele de judecată ale ICCJ, ale curților de apel sau ale tribunalelor pot cere ICCJ să interpreteze, în anumite situații, prevederi legale neclare de care depinde soluționarea unui proces, prevede Codul de procedură civilă. Deciziile date în acest sens sunt obligatorii, de la data publicării lor în Monitorul Oficial, pentru toate instanțele judecătorești din România.

Tarifele rovinietei s-au schimbat luna trecută

Mai multe tarife ale rovinietei au fost micșorate în a doua parte a lunii ianuarie 2017, după cum reiese din Legea nr. 221/2016. Concret, este vorba de anumiți transportatori de marfă, tarifele celorlalte categorii de vehicule rămânând identice.

Astfel, există scăderi pentru vehiculele de transport de marfă cu 3,5 tone sub masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 7,5 tone. Pentru rovinieta de șapte, 30 și 90 de zile, tarifele sunt de 16, 32 și 92 de euro (față de 20, 52 și 120 de euro, până pe 19 ianuarie 2017).

Scăderi sunt și pentru vehiculele de transport de marfă cu 7,5 tone sub MTMA mai mică de 12 tone. Mai precis, pentru șapte, 30 și 90 de zile se achită 28, 56 și 160 de euro (față de 35, 91 și 210 euro).

Pentru vehiculele de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu maximum trei axe, scăderile sunt valabile pentru rovinieta de șapte, 30 și 90 de zile: 36 de euro, față de 45, 72 de euro, față de 117, și 206 euro, față de 270.

În fine, pentru vehiculele de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum patru axe, rovinieta de 30 de zile și cea de 90 de zile costă mai puțin: 121 de euro, față de 143, și 345 de euro, față de 374.

În cazul autoturismelor, de exemplu, legea nu prevede nicio modificare față de tarifele rovinietei ce erau valabile și înainte de 20 ianuarie 2017. Cu alte cuvinte, rovinieta este tot 3 euro pentru șapte zile, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni.

Cirularea fără rovinietă pe rețeaua drumurilor naționale (adică pe autostrăzi, drumuri expres, drumuri internaționale, drumuri naționale principale și drumuri naționale secundare) este considerată contravenție și se sancționează cu amendă între 250 și 4.500 de lei, potrivit OG nr. 15/2002. Spre exemplu, amenzile sunt între 250 și 500 de lei în cazul autoturismelor.


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button