Imigrarea in Romania

Share:

In ultimii ani, Romania a devenit una dintre cele mai de interes tari pentru imigrantii straini. Majoritatea imigrantilor sunt din China, Republica Moldova si Turcia. Inainte de intrarea Romaniei in UE, numarul imigrantilor era cu mult mai mic, iar majoritatea soseau din Iran, China, Egipt, Turcia, Siria si Iordania. Cei mai multi dintre acestia erau barbati care doreau sa inceapa afaceri in Romania si sa studieze la universitatile din tara.

Conform statisticilor din 2017 in Romania erau aproximativ 60.000 de imigranti legali, cei mai multi dintre ei fiind membri din familia unui roman care au venit in tara pentru a isi reintregi familiile. O alta categorie de imigranti sunt cei care studiaza la scolile din Romania. Cea mai mare problema cu care se confrunta imigrantii in Romania este birocratia, neexistand informatii intr-o limba de circulatie internationala in institutiile autorizate.

Totusi, in ciuda cresterii imigrarii in Romania, pentru cetatenii non-UE este inca dificil sa gaseasca o cale sa traiasca in Romania datorita conditiilor numeroase pe care trebuie sa le indeplineasca. De exemplu, aplicatia pentru visa, care trebuie depusa la misiunile diplomatice de la birourile consulare ale Romaniei din strainatate. Aceasta cerere trebuie sa fie insotita de foarte multe documente care justifica scopul si conditiile de calatorie si dovada a suficiente mijloace de supravietuire pe durata sederii in tara si pentru plecarea de pe teritoriul Romaniei.

Tipuri de viza:

  1. Viza de transit la aeroport – acordata atunci cand exista visa pentru o a treia tara si ii permite cetateanului strain sa stea in apropierea aeroportului pentru cel mult 5 zile
  2. Viza de tranzit – permite cetateanului strain sa traverseze teritoriul Romaniei pentru maxim 5 zile si se poate emite pentru un transit sau mai multe
  3. Viza de scurta sedere  – acorda cetateanului strain dreptul de a intra pe teritoriul tarii pentru o perioada care nu depaseste 90 de zile, neintrerupta sau mai multe sederi in decurs de 180 zile. Aceasta perioada nu poate fi extinsa, iar refuzul acordarii ei nu poate fi contestat.
  4. Viza de lunga sedere – se acorda pentru o perioada de 90 de zile pentru o calatorie sau mai multe oferind cetateanului dreptul la resedinta temporara care poate fi extins prin obtinerea permisului de sedere. Aceasta viza poate fi acordata pentru activitati economice, profesionale, comerciale, pentru studii, angajare, activitati religioase sau umanitare, reunirea familiei, activitati diplomatice si oficiale sau cercetari stiintifice.

Imigrantii non-UE au dreptul sa ceara extinderea dreptului temporar de resedinta in Romania pe baza unei vize pe termen lung. Totodata, dreptul de resedinta de lunga durata poate fi acordat, la cerere, pe perioada nedeterminata celor care detin drept de resedinta temporara. Pentru cetatenii non-UE cu foarte bune calificari profesionale se acorda Cardul Albastru UE ce ofera privilegii privind dreptul la resedinta si munca in orice stat membru UE.

Imigrantii pot obtine cetatenia romana printr-o cerere si in urma indeplinirii anumitor criterii si conditii. Cea mai importanta conditie este ca la momentul depunerii aplicatiei sa se fii nascut sau sa aiba resedinta pe teritoriul Romaniei de cel putin 8 ani, sau daca sunt casatoriti cu un cetatean roman si au trecut cel putin 5 ani de la casatorie. Se iau in considerare si varsta (peste 18 ani) si conduita acestora. In plus, trebuie sa aiba mijloacele necesare pentru a duce o viata decenta pe teritoriul tarii si nu au avut nici o sentinta in tara sau in strainatate.

Procesul este complicat si dificil, daca sunteti interesat sa imigrati in Romania, va recomandam sa discutati cu o firma de avocatura specializata in imigrari. Cabinetul de avocat „Szilaghi Alina” va sta la dispozitie. Nu ezitati sa ne contactati!


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button