Trebuie să declari veniturile din pariuri online? Iată 5 întrebări și răspunsuri care-ți pot fi de folos

Share:

Persoanele fizice care au realizat anul trecut venituri din jocuri de noroc mai au două luni la dispoziție pentru a le declara la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin intermediul formularului 220. Prin urmare, obligația revine și celor care au pariat online în 2016 și au efectuat ulterior retrageri, chiar dacă activitatea nu a fost una profitabilă, per total. Și cum aceasta nu este singura nelămurire semnalată de cititorii noștri, vom explica astăzi mai multe neclarități apărute în spațiul public în ultima vreme.

1. Plătesc impozit și dacă am investit mai mult decât am retras?

Da. Legislația în vigoare impune jucătorilor să declare fiecare venit brut transmis de operatorul de jocuri de noroc, adică fiecare retragere efectuată pe parcursul anului. Astfel, chiar dacă ați retras mai puțini bani decât ați depus în contul online, fiind practic pe pierdere, aveți obligația declarării sumelor retrase, pentru care veți plăti și impozit (în cotă de 1% dacă veniturile totale din 2016 nu depășesc pragul de 15.000 de euro).

2. Plătesc impozit și dacă am câștigat doar la agențiile stradale?

Nu. Pentru câştigurile obţinute la casele de pariuri sportive stradale (agenţii offline), impozitul este reţinut direct la sursă, în momentul în care jucătorul îşi ridică banii câştigaţi. Aşadar, dacă aţi pariat în 2016 doar la agenţii stradale, nu şi online, nu aveţi vreo obligaţie față de ANAF în 2017.

3. Declar veniturile și dacă am câștigat, dar nu am retras efectiv banii din cont?

Nu. Așa cum am spus, obligația declarării veniturilor obținute din pariuri sportive online, până pe 25 mai 2017, prin intermediul formularului 220, revine celor care au retras efectiv bani din conturile online. Altfel, dacă doar ați câștigat, dar nu ați retras sumele de bani în 2016, nu aveți nimic de declarat. În schimb, dacă veți efectua retrageri pe parcursul anului în curs, veți fi obligat să le declarați anul viitor, până cel târziu pe 25 mai 2018.

4. Dacă am 30 de retrageri în 2016, completez 30 de anexe la formularul 220?

Da, cel puțin teoretic. Conform prevederilor în vigoare, formularul 200 se completează distinct pentru fiecare venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc, ceea ce înseamnă că fiecare retragere trebuie evidențiată în declarația amintită. Totuși, acest lucru este posibil numai pentru completarea „de mână” a formularului, în condițiile în care varianta online a documentului menționat este limitată la 20 de astfel de anexe. În acest caz, declararea individuală a fiecărei sume devine imposibilă, motiv pentru care practica Fiscului este de a accepta și declararea sumei totale primite de la un anume operator online.

5. De unde știe Fiscul câți bani am încasat din pariuri?

Până la finalul lunii februarie 2017, operatorii de jocuri de noroc la distanță (online) au avut obligația de a transmite clienților o evidență a retragerilor efectuate de aceștia pe parcursului anului trecut. În același timp, informațiile referitoare la fiecare venit brut acordat de casele de pariuri și încasat de parior sunt transmise și organului fiscal competent, astfel încât veniturile declarate să fie conforme cu realitatea. De altfel, nedepunerea formularului 200 până la 25 mai 2017 pentru veniturile din pariuri realizate anul trecut se va sancţiona cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 lei. În plus, nedeclararea câștigurilor nu îi va scuti pe clienți de plata impozitului, amenda urmând să se achite separat de impozitul aferent calculat de ANAF.


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button