Prin OUG 29/2020, Guvernul a prelungit primul termen de plată a impozitelor pe proprietate (31 martie 2020) până la finele lui iunie. Avem în vedere impozitul pentru persoanele care dețin o mașină, o casă sau un teren.
Impozitele locale pentru mașini, terenuri și clădiri și taxa pe teren se plătesc în 2020 de către toți cei care aveau în proprietate astfel de bunuri la 31 decembrie anul trecut. Ele se pot plăti în două tranșe, termenele legale de plată fiind 31 martie și 30 septembrie. Cine plătește până la primul termen tot impozitul beneficiază de o reducere de 10% din acesta (valabil pentru fiecare dintre aceste dări fiscale).
1. Impozitul pe mașini. Acesta se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului (cmc), prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din Codul fiscal. Există, de asemenea, unele scutiri de impozit, dar și posibilitatea de a beneficia de unele reduceri – toate informațiile importante pe acest subiect sunt aici.
2. Impozitul pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale. Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă deținute de persoane fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. La clădirile nerezidențiale, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii impozabile stabilite. Lucrurile devin puțin mai complicate în cazul în care respectiva locuință devine sau a devenit și sediu de firmă, adică este un spațiu mixt.
3. Impozitul pe clădirile mixte. Atunci când același spațiu are și funcție rezidențială, și nerezidențială se complică puțin modul de calcul al acestui impozit. În determinarea cotelor de impozitare intră mai multe considerente: posibilitatea de a determina (din documentația cadastrală sau din contractul de închiriere) care e spațiul de locuit și care e cel folosit de firmă; în ipoteza în care spațiile nu pot fi identificate separat, atunci intră în calcul chestiuni pentru plata cheltuielilor cu utilitățile ș.a.m.d.
4. Impozitul pe terenuri. Modul de calcul al impozitului pe terenuri e stabilit prin raportare la suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat, zona și categoria de folosință, conform încadrării făcute de consiliul local și există și aici o lungă listă cu persoane scutite de plata lui. Pe perioada în care pentru un teren se plătește taxa pe teren, nu se datorează impozitul pe teren. Taxa pe teren e plătită de concesionari, locatari, titulari ai dreptului de administrare/ folosință, în condiții similare impozitului pe teren, pentru terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale.
5. Taxa pe teren. Spre deosebire de impozit, taxa pe teren e plătită nu de proprietarul terenului, ci de concesionarul, cel care a închiriat sau a luat în administrare ori folosință un teren proprietate publică/privată a statului ori autorităților locale. Taxa pe teren se datorează similar impozitului pe teren.