Odată cu instaurarea stării de urgență și suspendarea executărilor și evacuărilor silite, apar o serie de întrebări în legătură cu situația legală a popririlor. Următoarele întrebări necesită un răspuns:
- Se mai fac sau nu popriri pe conturi în această perioadă?
- Popririle salariale sunt suspendate?
Prin executare silită directă se înțelege predarea silită a bunurilor mobile, a bunurilor imobile (evacuarea), executarea silită a obligațiilor de a face sau a obligațiilor de a nu face, desființarea unei construcții, predarea unor documente, și executarea hotărârilor judecătorești referitoare la minori (încredințarea minorului).
„În contextul pandemiei cu coronavirus, conducerea Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, prin Decizia Biroului Executiv al Consiliului Uniunii a decis suspendarea evacuărilor silite pe durata instituirii stării de urgență în România.
Pe lângă suspendarea evacuărilor, conducerea Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești a decis ca executorii judecătorești să suspende toate procedurile de executare silită directă, precum și luarea altor măsuri cu privire la prevenirea răspândirii cu noul COVID-19, atât în rândul cetățenilor, cât și al executorilor și al angajaților birourilor acestora.
Conform art. 42 alin. (5) din Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, activitatea de executare silită continuă numai în cazurile în care este posibilă respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, în scopul ocrotirii drepturilor la viață și la integritate fizică ale participanților la executarea silită”, a transmis Uniunea recent.
După cum se înțelege din decizia Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, evacuările și alte tipuri de executări silite directe sunt suspendate pe toată perioada stării de urgență. Dar, conform Codului de procedură civilă, poprirea nu este o modalitate de executare silită directă: În concluzie, popririle nefiscale se pot derula în această perioadă.
Pe data de 21 martie 2020, prin OUG nr. 29/2020, Guvernul a decis să suspende pe durata stării de urgență popririle și alte executări silite fiscale, cu excepția datoriilor ce vizează recuperarea unor sume în materie penală. De asemenea, nu vor mai fi demarate alte popriri, iar băncile, angajatorii sau alți terți care facilitau poprirea aplică această măsură fără să mai fie necesare alte formalități din partea organelor fiscale.
În această perioadă, încă se mai judecă în instanțe chestiuni cu privire la executările silite.