Pe 5 noiembrie 2019, în Monitorul Oficial s-a publicat actul normativ care pune bazele legale ale funcționării Registrului național de franciză, care va conține datele furnizate de către francizori/master francizați prin documentul de dezvăluire de informații, precum chestiuni ce țin de managementul francizei, istoricul litigios ș.a.
Ordinul MMCA nr. 1478/2019 privind aprobarea înființării Registrului național de franciză și a Normelor metodologice privind modul de organizare și funcționare a Registrului național de franciză a apărut în contextul în care legislația francizelor a primit luna trecută câteva modificări, prin Legea nr. 179/2019 – cea mai importantă dintre acestea, obligația francizorilor de a testa afacerea în sistem franciză pe o unitate-pilot, timp de măcar un an.
Registrul național de franciză este gândit ca un registru electronic, în gestiunea Asociației Române de Franciză, care va funcționa ca o evidență cu informațiile furnizate de francizori/master francizați prin documentele de dezvăluire de informații.
Prin Legea nr. 179/2019 se prevede că: „Francizorii au posibilitatea de a înregistra în mod gratuit documentul de dezvăluire de informații în Registrul Național de Franciză”.
De asemenea, Legea nr. 179/2019 introduce documentul de dezvăluire de informații care va conține istoricul și experiența francizorului, amănunte privind identitatea managementului francizei, istoricul de litigii al francizorului și al conducerii acestuia, suma inițială pe care trebuie să o investească francizatul, obligațiile reciproce ale părților, copii ale rezultatului financiar al francizorului din ultimul an, deținerea informațiilor cu privire la unitatea-pilot. Francizorul trebuie să furnizeze potențialui francizat (beneficiar) acest document de dezvăluire de informații, iar aceste informații se vor regăsi și în Registru.
În expunerea de motive din spatele Legii nr. 179/2019 se expune: „O condiție pentru succesul oricărei afaceri de franciză este dezvăluirea informațiilor între viitorii parteneri și este recomandabil să se realizeze sub forma unui «document de dezvăluire de informații» (…) Scopul acestui document de dezvăluire de informații, este mai curând, de a permite partenerului presupus mai slav «francizatul» să se angajeze în cunoștință de cauză în privința riscurilor asumate odată cu încheierea unui contract de franciză”.
Despre Avocat Alina Szilaghi
Cu o vastă experiență în gestionarea celor mai mari și mai complexe operațiuni comerciale, oferind totodată clienților o abordare personalizată și un nivel ridicat de experiență practică. De la înființarea unei societăți și până la activități într-un domeniu de reglementare nefamiliar, Avocat Alina Szilaghi deține cunoștințele și know-how-ul necesar într-o piață emergentă și post-emergentă. Acordă consultanță juridică pentru numeroase corporații internaționale în vederea structurării și negocierii de tranzacții de amploare din toate domeniile de activitate, fiind implicați în operațiuni contractuale precum asocierile în participațiune, transferul activelor și al fondurilor de comerț, contracte transfrontaliere, externalizare, proiecte de tip greenfield/brownfield, contracte de intermediere/distribuție sau contracte de licență. Serviciile de asistență juridică asigurate de Avocat Alina Szilaghi acoperă înființarea de societăți comerciale și organizații non-profit, divizări și restructurări, guvernanță corporativă, protejarea acționarilor minoritari, obligații statutare, consultanță corporativă generală, societăți cu regim special, structura acționariatului, aspecte privind capitalul social și finanțarea corporativă, împreună cu temeiurile contractuale specifice fiecărui tip de tranzacție.