Guvernul a inițiat un proiect de lege de modificare a Codului penal prin care vor putea fi sancţionate faptele de fraudă şi contrafacere în legătură cu criptomonedele.
Proiectul de lege urmează să treacă prin procesul legislativ la Parlament, iar, după adoptare și promulgare de preşedintele ţării va fi publicat în Monitorul Oficial pentru ca modificările prevăzute să fie transpuse în Codul Penal.
În primul rând, modificările propuse vor introduce o serie de fapte infracționale inexistente până acum și vor clarifica anumite aspecte.
Faptele infracţionale pentru care este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea de doi până la şapte ani sunt:
- deţinerea în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar obţinut prin furt, furt calificat, tâlhărie, tâlhărie calificată, piraterie, abuz de încredere, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, delapidare;
- transferul, importul, exportul, vânzarea, transportul, distribuirea sau punerea la dispoziție în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar obținut prin infracţiunile menţionate anterior;
- fabricarea, producerea, primirea, deținerea, transmiterea sau punerea la dispoziție a unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware sau software, ori a oricăror alte mijloace, cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea infracţiunilor mai sus menţionate;
- dobândirea pentru sine sau pentru altul, inclusiv prin importul, exportul, vânzarea, transportul sau distribuția unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware ori software, sau a oricăror alte mijloace cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea infracţiunilor menţionate anterior.
Printre noile modificări se regăsește și o definiție a criptomonedei (monedei virtuale) în Codul penal: „o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic”.
Aceste modificări au ca scop transpunerea Directivei Europene nr. 713/2019, care vizează combaterea fraudelor și a contrafacerii în privința plăților cu criptomonede.
Propunerile de reglementare vin după ce criptomonedele au fost reglementate în zona fiscală și în zona de prevenire a spălării banilor.
Avocat Alina Szilaghi
Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:
- Consultații juridice
- Asistență juridică și reprezentarea în fața băncilor și IFN-urilor;
- Redactare notificare dare în plată;
Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: [email protected]