Cum se face partajul părților sociale și a dividendelor

Share:

Partajul este o operațiune juridică de împărțire a bunurilor comune pe care le au în proprietate două care au divorțat.

Conform Codului Civil, divorțul poate avea loc:

  • Prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț;
  • Atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă:
  • La cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt ce a durat cel puțin 2 ani;
  • La cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

După desfacerea căsătoriei, bunurile mobile și imobile ale foștiilor soți se află într-o situație juridică numită ”indiviziune”. Adică aceștia dețin în comun toate bunurile pe care le-au dobândit în timpul căsătoriei. Indiferent că numai unul a semnat contractul de cumpărare, sau a declarat la notar că ar fi ”necăsătorit”, bunurile sunt comune prin efectul legii. Partajul se mai numește și ”ieșire din indiviziune”. Nu se poate lua nici o decizie asupra unui bun comun fără acordul TUTUROR proprietarilor (coindivizari). Pentru a lua decizii independent de fostul soț (vânzare, închiriere etc.) trebuie făcut partajul.

Astfel, potrivit art. 339 Cod Civil: „Bunurile dobândite în timpul regimului comunității legale de oricare dintre soți sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune dobândite în devălmășie ale soților”, cu excepția bunurilor proprii prevăzute de art. 440 ce reglementează natura juridică a bunurilor proprii.

Astfel, avem situații în care unul dintre soți este asociat/acționar într-o societate. Cele mai des întâlnite situații sunt societățile cu răspundere limitată (SRL uri).

Este important de lămurit data la care fostul soț a dobândit părțile sociale/acțiunile în cadrul societăților în discuție. În funcție de aceasta, valoarea părților sociale și a dividendelor, vor fi sau nu cuprinse în masa partajabilă.

În cazul în care societatea a fost constituită înainte de căsătorie sau chiar și în timpul căsătoriei, iar aportul asupra părților sociale/acțiuni s-a realizat cu o sumă de bani donată de către părinți , este foarte dificil să obțineți vreun drept asupra acestora.

În cazul în care societatea a fost constituită în timpul căsătoriei, iar capitalul social a fost subscris în bani sau bunuri comune, atunci și capitalul social va fi bun comun. Totuși, pentru că SRL ul este o ”societate de persoane”, adică este o asociere între persoane, soțul care cere partajul NU poate intra ca asociat în societate. Acesta are doar un drept de creanță raportat la ceea ce reprezintă procentul ce i se cuvine din capitalul social al firmei.

Mai mult decât atât, potrivit art. 349 din Codul Civil: ”Calitatea de asociat este recunoscută soțului care a aportat bunul comun, dar părțile sociale sau acțiunile sunt bunuri comune. Soțul asociat exercită singur drepturile ce decurg din această calitate și poate realiza singur transferul părților sociale ori, după caz, al acțiunilor deținute.”

În acest din urmă caz părțile sociale vor intra la masa partajabilă, cotele ce le revin soțiilor urmând a fi stabilite prin înțelegerea acestora, iar în lipsa unei astfel de înțelegeri se va apela la instanța judecătorească.

Deci, calitatea de asociat recunoscută unui singur soț nu are niciun efect asupra dreptului celuilalt soț la beneficiile rezultate din aportul bunului comun, beneficii reprezentate de valoarea părților sociale/acțiunilor (prin raportare nu la capitalul social, ci la patrimoniul social – se va stabili exact în urma unei expertize contabile) dar și de dividendele neîncasate (acestea sunt bunuri comune, întrucât, potrivit art. 548 alin. (4) Cod civil, dividendele au natura juridică a fructelor și, prin urmare, au regimul juridic al bunurilor care le-au produs).

În doctrină s-a reținut faptul că, deși calitatea de asociat este independentă de natura juridică a bunului aportat (comun sau propriu), în sensul că natura comună a bunului care a fost aportat sau cu care au fost achiziționate părțile sociale ori acțiunile într-o societate comercială nu generează de plano calitatea de asociat sau acționar a ambilor soți, natura juridică a bunului aportat determină calificarea corespunzătoare a titlurilor de valoare, de unde rezultă că, atunci când aportul este bun comun, trebuie să se admită că și părțile sociale sau acțiunile sunt bunuri comune, iar valoarea lor, precum și dividendele, intră în masa bunurilor comune.

Concret, trebuie făcută o evaluare (o lucrare contabilă complexă) în urma căreia să se stabilească ce anume sumă de bani/bunuri îi datorează firma în urma partajului.

În eventualitatea în care considerați că sfatul nostru este folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a tuturor acestor demersuri privind partajul ce urmează a fi efectuat. În vederea stabilirii unei întâlniri nu ezitați să ne contactați.

Avocat Alina Szilaghi

Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Consultații juridice
  • Asistență juridică și reprezentarea în fața băncilor și IFN-urilor;
  • Redactare notificare dare în plată;

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: [email protected]


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button