OTP Bank obligata sa restituie dobanzile externalizate catre entitati din afara Romaniei

Share:

Aveti contract incheiat cu OTP BANK in perioada 2006-2009? Este acest contract cesionat catre entitati din afara tarii? Cititi cu atentie acest articol!

Protectia Consumatorilor obliga OTP Bank S.A sa restituie TOATE dobanzile incasate de catre entitatile din afara tarii catre care a cesionat creditele atat aflate in desfasurare dar si aflate in scadenta anticipata. Avand in vedere aceasta succesiune si analiza a posibilitatii atragerii de sume de bani in conturi sau acodarii de credite, sau gestionarii altor sume de bani, apreciem ca cesionarul  este in situatia prescrisa de catre legea generic denumita a camatariei, acesta in esenta, de ani de zile, a incasat in afara tarii sume de bani  cu titlu de dobanda bancara, cand in esenta aceasta dobanda bancara nu putea sa fie incasata decat de catre o banca, inregistrata si agreeata in conformitate cu prevederile edictate mai sus.

In legea 216/2011 alin. 2 “Sumele de bani  obtinute prin savarsirea infractiunii prevazute la alin. (1) se confisca”.

OTP BANK  a incalcat secretul bancar.

Atentie – pe rolul instantelor de judecata sunt peste 50000 de mii de dosare inregistrate doar cu OTP BANK.

Se estimeaza ca 90% din portofoliu a fost externalizat pentru contractele incheiate intre perioada cuprinsa intre 2006 si 2009. Entitatile catre care s-au cesionat ilegal sunt: OTP FACTORING ZRT, Otp Financing Solutions BV,  OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.)

Ce au de facut debitorii ce au avut sau au contracte de credit la OTP BANK si au fost cesionati catre alte entitati din afara tarii: OTP FACTORING ZRT, Otp Financing Solutions BV- sau alte asemenea?

In primul rand in urma procesului verbal pe care l-a emis ANPC si a atentionarii publice aferente, autoritatea centrala a protectiei consumatorilor va trebui sa transpuna prin efectul legii 193/2000, aplicarea sanctiunilor pentru tot portofoliul de credite cesionate, exact ca in cazul Bancpost S.A cand s-a considerat ca aceste cesiuni sunt ILEGALE.

Prin faptul ca ANPC emite o asemenea sanctiune sunteti indreptatiti sa deschideti un litigiu impotriva OTP BANK dar si a firmei din afara tarii pentru a va fi calculat prejudiciul, adica toata dobanda pe care ati platit-o in timp ce creditul era externaliazat plus dobanda legala aplicata pe toata perioada.

Se estimeaza ca 700 de milioane de euro pentru toate creditele externalizate pot fi recuperate de catre cei care au avut credite la OTP BANK si au fost externalizati.

Recuperarea dobanzilor plus a dobanzilor legale se poate face in instanta atat prin proces colectiv cat si prin proces in individual, avand in vedere ca vor trebui indicate in mod concret, in afara de OTP BANK, si recuperatori carora le-a fost externalizat creditul. OTP BANK a colaborat cu mai multe entitati comerciale pentru a va exporta dobanzile in afara tarii si pentru a nu plati taxe.

OTP BANK a cesionat ILEGAL dobanzile in afara tarii catre entitati ce nu puteau sa perceapa dobanda contractuala.

Ati primit o cesiune de creanta catre acesti recuperatori din afara tarii?

ATENTIE – Sunteti indreptatiti sa recuperati toata dobanda contractuala platita in afara tarii plus dobanda legala.

Dobanda platita in tari ca Olanda si Ungaria este incasata ilegal iar consumatorii cu credite cesionate de catre OTP BANK  nici nu stiau ca platesc catre alte persoane juridice fiindca isi plateau ratele la ghiseul bancii OTP Bank.

Debitorii consumatori, semnatari ai contractelor cu OTP Bank pot primi banii platiti pe dobanzile externalizate.

Se va solicita inceperea urmaririi penale avand in vedere procesul verbal al ANPC prin care se constata ca cesiunea de credite in afara tarii a fost ILEGALA.

Ca si conditie esentiala, pentru a putea desfasura o asemenea activitate in Romania, este necesara obtinerea  unei autorizaţii de functionare, fapt ce cesionarul nu l-a respectat.

Art. 10.

(1) În vederea desfăşurării activităţii în România, fiecare instituţie de credit trebuie să dispună de o autorizaţie potrivit prezentei ordonanţă de urgenţă.

Art. 11.

Banca Naţională a României nu poate acorda autorizaţie unei instituţii de credit, dacă aceasta nu dispune de fonduri proprii distincte sau de un nivel al capitalului iniţial cel puţin egal cu nivelul minim stabilit prin reglementări, care nu poate fi mai mic decât echivalentul în lei a 5 milioane euro.

Art. 13.

(1) Conducerea operativă a activităţii unei instituţii de credit trebuie să fie asigurată de cel puţin două persoane.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) trebuie să aibă reputaţie şi experienţă adecvate pentru exercitarea responsabilităţilor încredinţate.

Art. 14.

(1) Sediul social şi, după caz, sediul real, al instituţiei de credit, persoană juridică română, trebuie să fie situate pe teritoriul României. Sediul real reprezintă locaţia în care se situează centrul de conducere şi de gestiune a activităţii statutare, în cazul în care acesta nu este situat la sediul social.

(2) Instituţia de credit trebuie să desfăşoare efectiv şi cu preponderenţă pe teritoriul României activitatea pentru care a fost autorizată.

1.2.Activităţile permise instituţiilor de credit

Art. 18.

(1) Instituţiile de credit pot desfăşura, în limita autorizaţiei acordate, următoarele activităţi:

  1. atragere de depozite şi de alte fonduri rambursabile;
  2. acordare de credite, incluzând printre altele: credite de consum, credite ipotecare, factoring cu sau fără regres, finanţarea tranzacţiilor comerciale, inclusiv forfetare;

Din cate se poate extrage ca si esenta, toate prevederile in raport de firma cesionara, au fost incalcate.

Ati avut un contract de credit semnat cu OTP BANK care mai apoi a fost externalizat? Recuperati-va dobanda externalizata acum! Contactati un avocat azi!

Avocat Alina Szilaghi

Dreptul bancar și financiar reprezintă una dintre principalele noastre arii de practică, cu expertiză remarcabilă în implementarea unor structuri complexe de finanțare. Avocat Alina Szilaghi este recunoscută ca fiind unul dintre avocații care oferă asistență băncilor, corporațiilor și instituțiilor financiare într-o gamă largă de activități bancare care includ finanțări structurate, finanțare de achiziții, finanțare de active, finanțare de proiecte, împrumuturi sindicalizate, instrumente financiare derivate, finanțarea telecomunicațiilor și activitatea internațională a valorilor mobiliare. Avocat Alina Szilaghi acordă consultanță în mod regulat către toate băncile mari și instituțiile financiare, precum și de unui număr însemnat de debitori. Reprezentăm bănci notabile, creditori, debitori, precum și dezvoltatori, instituții financiare.

Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Consultații juridice
  • Asistență juridică și reprezentarea la bănci, IFN;
  • Întocmire dosar dare în plată;

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: [email protected]


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button