Senatul a adoptat pe 26.02.2020 o variantă modificată a proiectului de lege privind legea dării în plată criticat la Curtea Constituțională a României și anume, includerea impreviziunii în analiza condițiilor de la darea în plată.
Astfel, propunerea legislativă stabilește includerea impreviziunii în analiza condițiilor de la darea în plată, în ajutorul datornicilor, dar și prezumarea ei în mod absolut în anumite situații. Impreviziune apare atunci când, pe durata executarii contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, se majorează cu peste 50% față de data încheierii contractului de credit sau în cazul în care costul total al creditului (DAE) a crescut cu cel puțin 50% față de data semnării contractului.
Pe lângă situațiile în care se consideră că a intervenit impreviziunea, legislația în vigoare stabilește și alte condiții pe care trebuie să le respecte cei ce vor să folosească măsura dării în plată:
- valoarea sumei împrumutate, la momentul acordării, să nu depășească echivalentul în lei al sumei de 250.000 euro;
- creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziționa, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinație de locuință sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință;
- consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracțiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea măsurii.
Propunerea legislativă ce se îndreaptă acum către analiza și votul decisiv de la Camera Deputaților a fost modificată astfel încât să respecte Decizia CCR nr. 731/2019, care a stabilit că anumite prevederi erau contrare legii fundamentale a țării, și nu puteau intra astfel în vigoare.
Avocat Alina Szilaghi
Dreptul bancar și financiar reprezintă una dintre principalele noastre arii de practică, cu expertiză remarcabilă în implementarea unor structuri complexe de finanțare. Avocat Alina Szilaghi este recunoscută ca fiind unul dintre avocații care oferă asistență băncilor, corporațiilor și instituțiilor financiare într-o gamă largă de activități bancare care includ finanțări structurate, finanțare de achiziții, finanțare de active, finanțare de proiecte, împrumuturi sindicalizate, instrumente financiare derivate, finanțarea telecomunicațiilor și activitatea internațională a valorilor mobiliare. Avocat Alina Szilaghi acordă consultanță în mod regulat către toate băncile mari și instituțiile financiare, precum și de unui număr însemnat de debitori. Reprezentăm bănci notabile, creditori, debitori, precum și dezvoltatori, instituții financiare.
Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:
- Consultații juridice
- Asistență juridică și reprezentarea la bănci, IFN;
- Întocmire dosar dare în plată;
Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: [email protected]