Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a fost înființat în 2013 și este o instituție aflată ȋn subordinea Guvernului care a primit dreptul de a reglementa, autoriza, controla și monitoriza activitățile de gambling din România.
Cum funcționează și de ce este necesară licențierea ONJN?
Oficiul pentru Jocuri de Noroc este un organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică. Fiind în subordinea Guvernului României, instituția s-a înființat prin OUG nr.20/27.03.2013, aprobată prin Legea nr. 227/19.07.2013. În acest moment, oficiul jocurilor de noroc funcționează în conformitate cu prevederile HG nr.298/29.05.2013, modificată și completată prin HG nr.644/28.08.2013.
Instituția a apărut cu scopul gestionării unitare a unor baze de date și a unui sistem informatic de monitorizare și control pentru diminuarea evaziunii fiscale în domeniu și creșterea încasării taxelor și impozitelor la bugetul de stat.
Evident, decizia înființării acestei instituții a avut la bază și necesitatea îmbunătățirii și adaptării reglementărilor jocurilor de noroc la dinamica acestui domeniu extrem de activ, cu implicații sociale asupra unor categorii vulnerabile.
ONJN acționează pe următoarele direcții:
- Reglementarea corectă, echitabilă, responsabilă și transparentă a jocurilor de noroc;
- Combaterea jocurilor de noroc ilegale prin consolidarea instrumentelor tehnice și juridice care permit depistarea și sancționarea operatorilor ilegali;
- Promovarea caselor de pariuri licențiate în România, cu oferte legale de servicii sigure și de calitate în domeniul jocurilor de noroc.
Avantajele pariorilor din România sunt următoarele:
- platforme online în limba română. Casele de pariuri online licențiate România trebuie să folosească limba română în platformele online;
- operațiuni în RON. Depunere, retragere și pariere direct în RON;
- oferte pentru clienții români. Casele de pariuri trebuie să facă oferte cu meciuri din campionatele interne, promoții și bonusuri pe meciuri ale echipelor românești, mese de ruletă și blackjack cu dealer care vorbește în română;
Obligațiile pariorilor din România sunt următoarele:
- să parieze doar la casele de pariuri licențiate de ONJN. Lista celor de pariuri licențiate în România poate fi accesată pe onjn.gov.ro, la secțiunea “Aprobat” (Approved). Conform legislației actuale din România, accesul pe site-uri de gambling nelicențiate este interzis. Dacă se pariază la o casă de pariuri ilegală, jucătorul riscă o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 RON!
- să plătească impozitul anual pentru fiecare retragere efectuată în parte. În principiu, impozitul este de 1%, cu condiția ca nici o retragere să nu depășească valoarea de 66.750 RON. Acest impozit se plătelte o dată pe an.
- să verifice contul de utilizator. Conform articolului 129 alineatul (5) din Decizia nr. 111, din data de 24 februarie 2016, este obligatorie verificarea identității contului de pariuri în maxim 30 de zile de la înregistrare.
- să se asigure că operatorul de jocuri de noroc deține copie actualizată a actului de identitate. Astfel, dacă cartea de identitate a expirat sau a fost schimbată, trebuie să trimiteți o nouă copie și operatorului de online casino. În caz contrar, contul va fi închis, iar fondurile aferente vor fi virate către bugetul statului.
Care sunt jocurile de noroc ce necesită licență?
Pentru următoarele activități este necesară obținerea unei licențe de organizare a jocurilor de noroc:
- Jocuri loto;
- Pariuri;
- Jocuri de noroc caracteristice activității cazinourilor (cărți de joc, zaruri, bile de ruletă, rulete și mese de joc, etc.);
- Jocuri de tip slot-machine (clasicele păcănele);
- Jocuri de bingo organizate în săli de joc fizice;
- Jocuri de bingo organizate prin intermediul rețelelor de televiziune;
- Jocuri de bingo online;
- Pariuri online;
- Jocuri de noroc online.
Care este termenul de valabilitate al licenței de organizare a jocurilor de noroc?
Licența de funcționare ONJN poate fi de mai multe tipuri, însă ce este important să reții este că toți operatorii de jocuri de noroc primesc inițial o licență temporară de 1 an. Apoi, dacă se ridică la standardele impuse de către oficiul jocurilor de noroc, putem discuta despre cazinouri licențiate pe o perioadă de 10 ani.
Care este procedura de obținere a licenței pentru jocuri noroc?
Pentru a putea obține licența pentru jocuri de noroc, orice societate economică sau operator de jocuri de noroc trebuie să prezinte mai multe dovezi:
- Obiectul principal de activitate trebuie să fie organizarea de jocuri de noroc;
- Existența avizului organelor de poliție acordat administratorilor sau reprezentanților legali ai persoanei juridice;
- Constituirea capitalului social subscris şi vărsat în condițiile ordonanței menționate;
- Depunerea cazierelor judiciare și a altor acte emise de către autoritățile competente din raza de responsabilitate a cărora face parte ultimul domiciliu cunoscut din care să rezulte că împotriva oricăruia dintre administratorii sau reprezentanții legali ai persoanei juridice nu s-a pronunțat o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare pentru care nu a intervenit reabilitarea, în România sau într-un stat străin, pentru o infracțiune prevăzută de prezenta lege sau pentru o altă infracțiune săvârșită cu intenție pentru care a fost aplicată o pedeapsă de minim 2 ani cu închisoarea;
- Dovada spațiului propus și îndeplinirea de către acesta a cerințelor stabilite prin lege.
Care este costul licenței pentru jocuri de noroc?
Statul român percepe următoarele taxe de licență pentru activitățile din domeniul jocurilor de noroc:
- jocurile loto – 500.000 RON;
- pariuri mutuale – 200.000 RON;
- pariuri în cotă fixă – 100.000 RON;
- jocuri de noroc caracteristice activității cazinourilor – 400.000 RON;
- jocurile tip slot-machine – 25.000 RON;
- jocurile bingo desfășurate în săli de joc – 40.000 RON;
- jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor rețelelor de televiziune – 200.000 RON;
- jocurile de noroc de tip pariuri on-line – 100.000 RON;
- jocurile bingo organizate prin intermediul sistemelor de comunicații de tip internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă – 100.000 RON;
- jocurile de noroc on-line – 400.000 RON;
- jocurile loto on-line – 500.000 RON;
- pariurile mutuale on-line – 200.000 RON.