Contractele de credit încheiate online și nesemnate sunt titluri executorii prin decizia ICCJ

Share:

Pe 14 octombrie Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) printr-un recurs în interesul legii (RIL) a decis ca un contract de credit încheiat online cu o instituție financiară nebancară (IFN) este titlu executoriu chiar dacă datornicul n-a semnat de mână sau electronic documentul.

În concret, problema rezolvată prin decizia ICCJ e cea a contractelor de împrumut încheiate online cu IFN-urile, care n-au fost semnate de mână (olograf) sau electronic (semnătură electronică extinsă) de cel împrumutat.

Decizia ICCJ nr. 23/2019 va deveni obligatorie pentru toată lumea după ce va apărea în Monitorul Oficial, adică atât pentru instanțe, cât și pentru IFN-uri și împrumutați.

Această soluție este extrem de importantă pentru cei care au contracte încheiate cu instituțiile financiare nebancare, pentru că datornicii pot fi executați silit mai ușor dacă încetează să-și mai plătească restanțele, chiar dacă contractul pe care l-au încheiat online este nesemnat.

În situația în care ICCJ ar fi decis că lipsa semnăturii îi ia contractului puterea de titlu executoriu, atunci IFN-urile ar fi avut probleme în obținerea executării silite a unei persoane care nu-și plătește datoria. Contractul de credit online nesemnat este considerat direct titlu executoriu, însă numai dacă părțile n-au stabilit că semnătura este un element obligatoriu pentru ca documentul să fie valabil.

Decizia ICCJ vine să corecteze practica neunitară din instanțele din România. În unele instanțe, judecătorii au dat undă verde executărilor silite în baza unor contracte nesemnate, pe când alți judecători au respins solicitările de executare silită. Dar acum, prin decizia Înaltei Curți,  deciziile instanțelor vor merge toate în aceeași direcție.

 


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button