In contextul pandemic, anul 2021 continua să fie dificil din punct de vedere financiar pentru multe firme, iar ideea reducerilor de posturi pentru a supraviețui va fi luată în considerare de mulți. Dacă vorbim de concedieri colective, obligațiile sunt extinse, dar încep cu anunțarea din timp a intenției la autorități. Iar dacă ne gândim la banii luați de la stat anul trecut și/sau anul acesta, merită să mai verificăm încă o dată în care reglementări se ascund interdicții de concediere și pentru ce perioade de timp.
In 2020, Guvernul a acordat prin OUG 92/2020 două ajutoare angajatorilor: decontarea a 41,5% din salariile persoanelor revenite din șomaj tehnic, timp de trei luni, și decontarea a 50% din salariile anumitor șomeri angajați până la finalul anului 2020, timp de 12 luni. În ambele cazuri au fost stabilite interdicții de concediere, doar că restricția la primul tip de ajutor menționat a expirat la finele anului. La a doua măsură, însă, decontările pentru angajarea unor șomeri, interdicția eeste încă în vigoare si se calculează ca un minim total de 24 de luni de la momentul angajării. De asemenea, mecanismul Kurzarbeit prevede o interdicție de a iniția concedieri colective pe perioada acordării indemnizației de la stat.
Facilități financiare acordate angajatorilor care prevăd interdicții de concediere
Dintre toate măsurile care sunt prevăzute pentru firmele cu angajați, singurele care prevăd interdicții de concediere sunt: Kurzarbeit, unde rămâne valabil că nu se pot face concedieri colective în perioadele în care se dispune reducerea timpului de muncă așa cum prevede OUG 132/2020, precum și decontările pentru șomerii angajați (de data asta însă ajutorul e reglementat prin altă ordonanță – OUG nr. 220/2020). Astfel, dacă angajează, de la 1 ianuarie și până la 1 septembrie șomeri din cele trei categorii ce figurează în ordonanță, firmele au obligația să îi păstreze cel puțin 24 de luni pe noii angajați, dacă vor să nu dea înapoi banii de la stat, plus dobânzi.
Totuși, daca inițiezi concedieri colective…
Cei care nu au luat bani de la stat din exemplele de mai sus pot să inițieze concedieri colective fără a exista pericolul de a da bani înapoi statului.
Legea nr. 76/2002 îi atenționează și pe cei care plănuiesc să facă concedieri colective ca trebuie să înștiințeze intenția de concediere agenției de forță de muncă de care aparțin. In continuare, ei sunt obligați la acordarea preavizelor și, în vederea realizării serviciilor de preconcediere, angajatorii sunt obligați să înștiințeze agențiile cu cel puțin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. Dacă nu respectă acest lucru, angajatorii riscă amenzi între 3.000 și 5.000 de lei.
Este posibila concedierea salariatelor gravide în contextul unor probleme economice?
Există o interdicție clară de concediere a salariatelor gravide, dar nu în toate situațiile. De pildă, legea nu se opune ca ele să fie concediate dacă se fac vinovate de abateri disciplinare sau în situațiile problematice din punct de vedere economic pentru firma care le angajează – concedierile colective.
În 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat o decizie importantă: gravidele pot fi date afară ca urmare a unei concedieri colective. Dar angajatorul trebuie să prezinte în scris motivele întemeiate ce au dus la acea concediere.