Amânarea creditelor decisă prin ordonanță de urgență

Share:

Având în vedere pandemia de COVID-19 care a generat o criză economică, pe data de 27 martie 2020 printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a decis aseară amânarea plății ratelor la credite pe o perioadă de până la nouă luni. Această măsura se va aplica tuturor celor ce au credite contractate la bănci sau la IFN-uri, indiferent dacă-s persoane fizice sau firme.

Ordonanța de urgență pentru amânarea ratelor la bănci și IFN-uri trebuie să apară curând în Monitorul Oficial, însă aceasta va trebui pusă în aplicare prin norme stabilite prin hotărâre de Guvern. Conform ministrului finanțelor, Florin Cîțu, săptămâna viitoare ar urma să apară și aceste norme de aplicare.

Ministrul finanțelor Florin Cîțu declara „Cine sunt debitorii care pot să beneficieze de această ordonanță? Persoane fizice sau juridice – aici includem pe toată lumea care are calitatea de împrumutat în contractele de credit. Pe ce perioadă se pot suspenda ratele? Se suspendă la cererea debitorului cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020”.

Cererile vor putea fi depuse inclusiv online, dar numai în timpul perioadei în care este decretată stare de urgență în România. Așadar, orice cerere de amânare a ratelor la credite venită după starea de urgență va fi respinsă din start.

Pentru a putea solicita amânarea ratelor, solicitanții trebuie să îndeplinească două mari condiții:

  • să nu aibă restanțe la momentul depunerii cererii
  • să fi fost afectați direct sau indirect de coronavirus.

Ministrul a mai adăugat că „Se acordă suspendarea plății doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă provocată de pandemia coronavirusului. Vom detalia în normele de aplicare ce înseamnă direct sau indirect. Până când pot face aceste cereri cei care doresc suspendarea ratelor? Cel mai târziu până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României”.

Avocat Alina Szilaghi

Dreptul bancar și financiar reprezintă una dintre principalele noastre arii de practică, cu expertiză remarcabilă în implementarea unor structuri complexe de finanțare. Avocat Alina Szilaghi este recunoscută ca fiind unul dintre avocații care oferă asistență băncilor, corporațiilor și instituțiilor financiare într-o gamă largă de activități bancare care includ finanțări structurate, finanțare de achiziții, finanțare de active, finanțare de proiecte, împrumuturi sindicalizate, instrumente financiare derivate, finanțarea telecomunicațiilor și activitatea internațională a valorilor mobiliare. Avocat Alina Szilaghi acordă consultanță în mod regulat către toate băncile mari și instituțiile financiare, precum și de unui număr însemnat de debitori. Reprezentăm bănci notabile, creditori, debitori, precum și dezvoltatori, instituții financiare.

Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Consultații juridice
  • Asistență juridică și reprezentarea la bănci, IFN;
  • Întocmire dosar dare în plată;

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: [email protected]


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button