Printr-un recurs în interesul legii (RIL), Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr. 4 din 2020, a reținut că în situația în care o instanță de judecată îl condamnă pe un inculpat la plata unei amenzi penale, cât și la pedeapsa cu închisoarea, dar a cărei executare va fi suspendată sub supraveghere, cea din urmă nu va avea nici un impact asupra obligației de a plăti amenda.
„[…] când pedeapsa amenzii se adaugă pedepsei închisorii, amenda penală se execută, chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere”.
În esență, Înalta Curte a clarificat că aplicarea și executarea unei amenzi penale pot fi dispuse chiar și în situația în care persoana inculpată a fost condamnată la pedeapsa cu închisoarea, însă executarea acestei pedepse a fost suspendată sub supraveghere.
Când o persoană e condamnată penal, însă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere, această persoană nu va mai merge în închisoare și va trebui să respecte anumite obligații, pe o anumită perioadă de timp (numită „termen de supraveghere”).
Conform instanței care a înaintat sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, în jurisprudență sunt conturate două orientări:
- pe de o parte, se considera că „amenda penală face parte integrantă din pedeapsa rezultantă odată ce a fost alăturată acesteia, astfel că pedeapsa rezultantă trebuie să aibă un regim unic de executare, neputând suspendată sub supraveghere una și executabilă alta”. Cu alte cuvinte, dacă executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată sub supraveghere, amenda nu ar mai putea fi dispusă și executată;
- pe de altă parte, cealaltă orientare jurisprudențială consideră că cele două pedepse sunt separate, în special din perspectiva faptului că deja există un text de lege care permite expres aplicarea amenzii în situațiile în care aceasta are rolul de a sancționa obținerea unui folos patrimonial, prin săvârșirea infracțiunii – chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere.
În Codul penal, pedeapsa închisorii poate fi însoțită de pedeapsa amenzii în următoarele două situații, și anume:
- în cazul în care infractorul a urmărit un folos patrimonial, pentru aceeași infracțiune se poate aplica pedeapsa cu închisoarea și pedeapsa cu amenda;
- în situația în care pentru un concurs de infracțiuni se stabilește atât pedeapsa amenzii, cât și pedeapsa închisorii.
Pronunțat de 20 ianuarie 2020, RIL-ul ICCJ va deveni obligatoriu abia de la momentul publicării în Monitorul Oficial.