Termenele de prescripție și de decădere suspendate de starea de urgență

Share:

Prin decretul președintelui de instituire a stării de urgență una din măsurile implementate a fost oprirea sau suspendarea curgerii termenelor de prescripție și de decădere, pe perioada stării de urgență.

Astfel, decretul prevede in mod expres, că „prescripțiile și termene de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență instituite potrivit potrivit prezentului decret”. Această măsură vizează curgerea termenelor de prescripție și de decădere care, dacă ar fi fost lăsate să curgă, ar fi putut pune multe persoane în situația de a nu putea acționa.

Cum starea de urgență a fost decretată pentru 30 de zile, aceasta este și perioada suspendării menționate mai sus.

O altă prevedere importantă prevăzută in Decret este că nu contează punctul în care se află termenul de prescripție, pentru ca suspendarea curgerii acestuia să aibă loc. În Codul civil se prevede că un caz de forță majoră, ce împiedică creditorul unei obligații să acționeze, va suspenda curgerea termenului de prescripție doar dacă intervine în ultimele șase luni înainte de expirarea acestuia. Decretul derogă expres de la această prevedere, pentru a permite suspendarea, indiferent de punctul în care se află termenul de prescripție.

Executarea silită propriu-zisă este posibilă, cu respectarea unei condiții impusă in decret, si anume „respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, în scopul ocrotirii drepturilor la viață și la integritate fizică ale participanților la executarea silită”.


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button