OUG 30/2020 publicată pe 21 martie 2020, modifică Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. De asemenea, un set de norme de aplicare ale acestei legi sunt cuprinse în HG nr. 217/2020, apărută și ea, alături de ordonanță, în același Monitor (nr. 230).
Potrivit legii, atunci când școlile se închid temporar din cauza vremii sau din alte motive, părinții copiilor care sunt nevoiți să stea acasă pot beneficia, pe toată perioada în care școlile sunt închise, de zile libere plătite, indiferent că lucrează la stat sau în sectorul privat.
Modificările recent aduse acestei legi se referă la:
- persoanele care pot cere aceste zile libere; este inclus expres și adoptatorul, de pildă, sau persoana care are copilul încredințat spre adopție;
- beneficiul zilelor libere nu poate fi acordat acolo unde părinții sunt în concediu de creștere a copilului, concediu de odihnă sau fără plată sau unde celălalt părinte nu are venituri;
- procedura de decontare a acesteia.
După cum stabilește legea aceasta, pentru acordarea zilelor libere plătite în cazul închiderii temporare a școlilor, unul dintre părinți va trebui să semneze o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că celălalt nu a depus și el o astfel de cerere.
Această declarație va fi semnată doar de celălalt părinte care rămâne în câmpul muncii, pentru a dovedi că nu a solicitat la locul său de muncă zile libere pentru supravegherea copilului din cauza închiderii temporare a școlilor. Prin încălcarea acestei limitări, părinții riscă să nu mai poată beneficia de alte zile libere în situații similare.
Și familiile monoparentale au acest drept la concediu.
Zilele libere se vor acorda doar părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, iar în aceste zile, părinții vor primi o indemnizație de 75% din salariul dintr-o zi lucrătoare. Practic, aceștia vor beneficia de zile libere plătite.
Potrivit legii, de aceste zile libere va putea beneficia, la cerere, doar un părinte sau tutorele legal al copilului, indiferent de locul de muncă al acestuia, adică indiferent dacă acesta este angajat la stat sau în sectorul privat.
Despre Avocat Alina Szilaghi
Experiența în Dreptul Muncii şi Beneficii ale Salariaților variază de la consilierea echipelor de management, până la redactarea şi negocierea contractelor individuale şi colective de muncă, a contractelor de management, asistenţă cu privire la aspecte de dreptul muncii în cadrul unor proiecte de fuziuni şi achiziții, externalizări, detașarea membrilor conducerii executive a societăților, beneficii şi pensii ale salariaților, programe de concediere şi scheme de retragere voluntară. În practica noastră includem restrângeri de activitate, proceduri privind transferul de angajați, proiecte de restructurare şi litigii de muncă, elaborarea diverselor regulamente şi politici interne aplicabile entităților private şi/sau autorităților publice.