În ședința din 20 ianuarie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a soluționat un recurs în interesul legii și prin Decizia nr. 1/2020 a decis că fondurile pe care instituțiile publice le dețin în conturi deschise la bănci sau la trezorerie și care sunt destinate plății salariale ale bugetarilor nu pot fi executate silit prin poprire.
„În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 1 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligațiilor de plată ale instituțiilor publice, stabilite prin titluri executorii, aprobată cu completări prin Legea nr. 288/2002, cu modificările si completările ulterioare și art. 781 alin. (5) lit. c) din Codul de procedură civilă [fost art. 452 alin. (2) lit. c) din Codul de procedură civilă de la 1865], sumele destinate plății drepturilor salariale, aflate în conturi deschise la unitățile de trezorerie și societăți bancare, nu pot face obiectul executării silite prin poprire”.
În această situați se iau în considerare sumele de bani care, deși sunt destinate plății salariilor, nu au fost plătite încă și se află încă în patrimoniul instituțiilor publice. Din momentul în care drepturile salariale sunt plătite, acestea au ieșit din patrimoniul instituției și intră în cel al salariaților, iar de la acest moment nu mai contează ce creanțe există față de acele instituții publice.
Potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă, decizia va deveni obligatorie de la momentul publicării în Monitorul Oficial.