Concedierea colectivă

Share:

Pe piața forței de muncă, pot apărea situații în care angajatorul ajunge să fie nevoit să disponibilizeze un grup de salariați. Potrivit Codului Muncii, concedierea colectivă presupune disponibilizarea, din cauze care nu țin de persoana angajatului, într-o perioada de 30 de zile, a minimum 10 salariați dacă angajatorul deține mai mult de 20 de angajați și mai putin de 100 de salariați sau a minimum 10% din angajați în cazul în care angajatorul are minimum 100 de persoane angajate, dar mai puțin de 300 de angajați ori a minimum 30 de salariați dacă angajatorul are încadrați în muncă cel puțin 300 de salariați.

Conform reglementărilor Codului muncii, comparativ cu procedura concedierii individuale, procedura concedierii colective a salariaților este mult mai complexă. Societățile comerciale sunt obligate a se consulta și anunța autoritățile din domeniul muncii atunci când doresc să concedieze angajați prin desființarea locurilor de muncă.

Cu alte cuvinte, un angajator nu poate face o concediere colectivă, fără a-și anunța din timp intențiile. Astfel, firma trebuie să îndeplinească următorii pași:

1. Conform procedurii descrise la art. 68-74 din Codul muncii, angajatorul trebuie să pornească o serie de consultări cu sindicatul sau cu reprezentanții salariaților.

Prin aceste discuții se va încerca găsirea unor opțiuni pentru a evita concedierile colective sau reduce numărul celor disponibilizați și mai ales cum se pot sprijinii angajații concediați pentru a se recalifica profesional.

2. Pe durata acestor discuții, angajatorul trebuie să transmită în scris o notificare, atât către sindicat sau reprezentanții salariaților, cât și către inspectoratul teritorial de muncă și agenția teritorială de ocupare a forței de muncă, despre:

  • numărul total și categoriile de salariați;
  • motivele care determină concedierea preconizată;
  • numărul și categoriile de salariați care vor fi afectați de concediere;
  • criteriile avute în vedere, potrivit legii și/sau contractelor colective de muncă, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
  • măsurile avute în vedere pentru limitarea numărului concedierilor;
  • măsurile pentru atenuarea consecințelor concedierii și compensațiile ce urmează să fie acordate salariaților concediați, conform dispozițiilor legale și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil;
  • data de la care sau perioada în care vor avea loc concedierile;
  • termenul înăuntrul căruia sindicatul sau reprezentanții salariaților pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaților concediați.

În cel mult zece zile calendaristice de la primirea notificării cu informațiile de mai sus, se pot face propuneri concrete către angajator, la care acesta trebuie să răspundă în cinci zile calendaristice.

[convertkit form=1277112]

3. Angajatorul are obligația de informare dacă decide să continue cu concedierile colective după încheierea consultărilor cu sindicatul sau reprezentanții salariaților.

Această nouă notificare trebuie să includă informațiile din prima notificare, dar și rezultatele consultărilor cu sindicatul sau reprezentanții salariaților. Notificarea trebuie făcută cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de data emiterii deciziilor de concediere și trebuie să ajungă, de asemenea, la sindicat/reprezentanții salariaților, inspectoratul de muncă și agenția de ocupare a forței de muncă.

Decizia de concediere, comunicată în scris

Angajatorul trebuie să îi informeze în scris asupra deciziei de concediere colectivă pe cei afectați de măsură. Documentul trebuie să conțină motivele concedierii, criteriile stabilirii ordinii de priorități și durata preavizului. Cei concediați au dreptul la un preaviz de cel puțin 20 de zile lucrătoare.

Ce se întâmplă dacă angajatorul reînființează postul

Potrivit articolului 74 din Codul Muncii, dacă angajatorul își reia activitatea în termen de 45 de zile de la data când au avut loc concedierile colective trebuie să îi informeze în scris pe salariații concediați de pe posturile care au fost reînființate. Aceștia trebuie să îi răspundă în scris angajatorului în cinci zile, iar în cazul în care nu se reîntorc la serviciu, atunci angajatorul are dreptul să angajeze personal nou pe locurile de muncă vacante.

Totodată, tot în 45 de zile calendaristice de la data concedierii, persoana disponibilizată prin concediere colectivă are dreptul să fie reangajată cu prioritate pe postul reînființat fără să mai susțină concurs sau examen. De asemenea, nu trebuie să mai treacă printr-o perioada de probă.

Salariații disponibilizați au dreptul la ajutor de șomaj, dar și la plăți compensatorii, în condițiile legii și în condițiile prevăzute de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Despre Avocat Alina Szilaghi
Experiența în Dreptul Muncii şi Beneficii ale Salariaților variază de la consilierea echipelor de management, până la redactarea şi negocierea contractelor individuale şi colective de muncă, a contractelor de management, asistenţă cu privire la aspecte de dreptul muncii în cadrul unor proiecte de fuziuni şi achiziții, externalizări, detașarea  membrilor conducerii executive a societăților, beneficii şi pensii ale salariaților, programe de concediere şi scheme de retragere voluntară. În practica noastră includem restrângeri de activitate, proceduri privind transferul de angajați, proiecte de restructurare şi litigii de muncă, elaborarea diverselor regulamente şi politici interne aplicabile entităților private şi/sau autorităților publice. 


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button