Începând cu aprilie 2020, toți cei ce doresc să cumpere și să folosească cartele telefonice preplătite trebuie să știe că vor fi fiind nevoiți să furnizeze magazinului anumite date personale. De asemenea, cei care dețin deja cartele preplătite le vor mai putea folosi doar până în septembrie 2020.
Aceste schimbări se regăsesc în două ordonanțe ale Guvernului, respectiv OUG nr. 62/2019 și OUG nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, și au ca scop o mai bună localizare a apelurilor de urgență și reducerea numărului de apeluri abuzive făcute la 112.
Persoanele ce vor să cumpere cartele telefonice vor trebui să să furnizeze operatorului de telefonie mobilă date precum numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu, dar și o copie a unui act de identitate valabil.
Aceste schimbări se vor aplica atât cetățenilor români care vor să cumpere cartele preplătite, cât și cetățenilor străini. Astfel, la cumpărarea de cartele telefonice, străinii trebuie să transmită firmelor de telefonie mobilă, în plus față de datele pe care le dau românii, și numărul actului de identificare, precum și țara care a emis documentul.
După data de 1 septembrie 2020, persoanele care nu au prezentat un act de identitate la cumpărarea de cartele preplătite nu le vor mai putea folosi. Asta se întâmplă deoarece firmele de telefonie mobilă vor fi obligate, de la începutul toamnei, să nu le mai furnizeze acestora servicii de telefonie, adică vor trebui să blocheze respectivele cartele.
Deținătorii de cartele preplătite vor fi obligați să anunțe firma de telefonie mobilă atunci când pierd sau le este furată o cartelă preplătită. Și în astfel de situații, cartela telefonică va fi blocată.
Din punctul de vedere al protecției datelor, măsura colectării datelor personale ale celor ce cumpără cartele preplătite are și un aspect negativ, și anume, aglomerarea activității firmelor de telefonie mobilă, care vor fi nevoite ca, într-un termen de doar nouă luni, să înregistreze datele a aproximativ zece milioane de persoane.
De asemenea, termenul de stocare a datelor personale preluate de la cumpărătorii de cartele preplătite, de doar cinci ani, ar putea fi insuficient pentru a asigura un echilibru între protecția drepturilor persoanei vizate şi interesul public.
La puțină vreme de la apariția schimbărilor privind vânzarea cartelelor preplătite, Avocatul Poporului a contestat la CCR ordonanța care stabilește că, de la începutul lui 2020, cartelele preplătite se pot cumpăra doar pe baza buletinului.
Acesta critică ordonanța pentru că, pe de o parte, limitează exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată, iar pe de alta, nu este clar specificat scopul în care se face colectarea datelor personale.