Agresorul poate fi condamnat pentru violența în familie, chiar dacă victima acceptă să se împace cu el

Share:

Printr-un recurs în interesul legii (RIL), Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că inculpații care sunt cercetați penal pentru violență în familie nu vor scăpa de proces dacă victima se împacă cu ei. Deși, în anumite cazuri, împăcarea ar putea scăpa inculpatul de procesul penal,  acesta nu se aplică în acest caz. Există totuși posibilitatea ca persoana cercetată penal să scape prin împăcare de proces, doar dacă organele penale s-au sesizat din oficiu și nu victima a fost cea care a declanșat procesul.

Conform ICCJ, în situația în care victima unui act de violență în familie a depus o plângere împotriva agresorului, acesta nu poate scăpa de proces chiar dacă s-a împăcat cu cel agresat. Chiar dacă persoanele se împacă, inculpatul va fi cercetat în continuare și s-ar putea să fie condamnat pentru violență în familie.

Pe de altă parte, împăcarea va avea efecte asupra procesului penal „când acțiunea penală a fost pusă în mișcare din oficiu”, reiese din hotărârea ICCJ. Înalta Curte continuă, reținând că, într-o astfel de situație, împăcarea va determina „încetarea procesului penal”.

Astfel, „pentru infracțiunea de lovire sau alte violenţe săvârșită asupra unui membru de familie […], atunci când acțiunea penală a fost pusă în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, încetarea procesului penal poate fi dispusă numai ca efect al retragerii plângerii prealabile şi nu ca efect al împăcării”, a reținut ICCJ, prin Decizia nr.11 în dosarul nr.198/1/2019.

Pentru ca inculpatul să scape de o eventuală condamnare, membrul de familie care a pus în mișcare a acțiunea penală cu privire la o faptă de loviri sau alte violențe trebuie să își retragă plângerea prealabilă.

Necesitatea recursului în interesul legii a pornit de la existența unor soluții divergente în practica judiciară:

  • Unele instanțe au reținut că, împăcarea părților va duce la oprirea procesului penal.
  • Altele au reținut că împăcarea ar avea efecte asupra procesului doar dacă acțiunea penală a fost pusă în mișcare din oficiu.

În principal, divergența a fost generată de faptul că împăcarea înlătură răspunderea doar dacă legea prevede expres această posibilitate. Ea nu era prevăzută expres decât în cazul în care punerea în mișcare a acțiunii penale, pentru loviri săvârșite asupra unui membru de familie, s-a făcut din oficiu. Astfel, era neclar ce se întâmpla când acțiunea penală a fost pornită în baza unei plângeri prealabile a victimei.


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button