6 Noutăți în Materia Popririlor pe 2020

Share:

Începutul anului 2020 vine cu o serie de noutăți si modificări importante la regimul popririlor bancare cum ar fi: majorarea limitelor datoriilor în funcție de care se decide aplicarea popririlor și pregătirea aplicației e-Popriri.

1. Plafoane majorate în funcție de care se decide aplicarea popririlor. Începând cu luna august 2019, s-au majorat plafoanele în funcție de care se decide înființarea unei popriri. Astfel, în cazul marilor contribuabili, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante a crescut de la 3.000 la 40.000 de lei, în cazul contribuabililor mijlocii, a crescut de la 1.500 la 40.000 de lei, în cazul contribuabililor mici, a crescut de la 500 la 10.000 de lei, iar în cazul persoanelor fizice, a crescut de la 100 la 2.000 de lei.

2. Firmele scapă de poprirea conturilor pe câteva luni pentru restanțele mici. Deși Fiscul a stabilit că nu mai sunt poprite conturile pentru datoriile mici ale firmelor, asta se întâmplă doar temporar, dacă restanțele nu sunt achitate. Practic, noul mecanism al înființării popririlor acordă doar un răgaz de câteva luni înainte să se ajungă oricum la blocarea conturilor pentru restanțele mici.

3. În cazul proceselor penale, popririle nu mai pot fi prelungite pe o perioadă nedeterminată. Conform unei decizii a Curții Constituționale, pronunțate în Octobrie  2019, popririle dispuse fără existența unei creanțe fiscale nu vor mai putea fi menținute pe toată durata unui proces penal. Ceea ce înseamnă că nu se mai poate ajunge la situația în care o firmă are poprire pe conturi pe o perioadă ce se întinde chiar și pe câțiva ani.

4. Aplicația e-Popriri e gata și o să fie activată curând. Aplicația e-Popriri este pregătită deja de autoritățile fiscale și urmează să fie pusă în funcțiune în următoarele luni, însă acest lucru depinde și de un pachet de sute de modificări fiscale aflat la Camera Deputaților. Aplicația va automatiza, practic, înființarea și ridicarea popririlor bancare, astfel încât să se instituie și să se ridice mai ușor popririle, dar și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.

5. Deschideți cont în Spațiul Privat Virtual pentru a afla mai rapid de popriri. Printr-o declarație a reprezentanților ANAF se menționează că printre facilitățile aplicației se numără și comunicarea înștiințărilor despre popriri. Astfel, reprezentanții Fiscului recomandă firmelor și persoanelor fizice să-și deschidă conturi în aplicație.

6. Conturile deschise la Revolut nu pot fi poprite de Fisc. Acest lucru nu se poate întâmpla din cauză că Revolut nu este o instituție de credit. Bineînțeles, asta nu înseamnă că Fiscul n-ar putea soma Revolut să plătească datoriile pe care clienții acestuia le au față de statul român.


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button