You cannot copy content of this page

Infiintare microintreprindere

Înființare Microintreprindere în România

Cabinetul de avocat Alina Szilaghi oferă servicii complete de asistență și reprezentare în materia înființării unei microintreprinderi în România.

Infiintare microintreprindere

Microintreprinderile au reprezentat o alternativa importanta pentru proprietarii de mici afaceri, regimul lor fiscal asigurand un beneficiu esential pentru evolutia pozitiva a oricarei investitii de dimensiuni reduse.

Reprezentand un tip aparte de societate cu raspundere limitata, microintreprinderea avea un statut particular din punct de vedere fiscal, oferind optiunea de achitare a unui impozit de 3% pe venit in locul celui de 16% pe profit. Sistemul acesta avantaja in mod special firmele cu venituri importante dar care aveau costuri reduse.

Alaturi de optiunea de a alege intre cele doua tipuri de impozite, statutul microintreprinderii implica si o serie de conditii univoce.

Una din prevederile esentiale care defineau procesul de infiintare micro intreprindere era legata de plafonul veniturilor realizate. Acesta nu trebuia sa depaseasca in lei echivalentul a 1.000.000 de euro. De asemenea, aceste venituri trebuiau sa provina din alte surse decat cele din activitati bancare, activitati pe piata de capital, asigurari, jocuri de noroc, consultanta sau management.

Numarul de angajati era limitat intre unu si noua; nu se permitea ca statul sau alte autoritati locale sa detina capital social si nici o persoana juridica avand in subordine peste 250 de angajati.

Inceputul anului 2017 aduce o serie de schimbari in procedurile de infiintare a micro intreprinderilor, introducand noi prevederi legate de modalitatea de impozitare si nivelul plafonului veniturilor. Proiectul de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii Codului Fiscal  prevede ca noul plafon al veniturilor sa nu depaseasca echivalentul in lei a 1.000.000 de euro. Odata cu aceasta dispozitie este introdusa si obligativitatea de a achita impozitul pe venit cu conditia ca, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, entitatile in cauza sa fi indeplinit cumulativ conditiile mentionate in statutul microintreprinderilor.

De asemenea, se renunta la conditia de a avea un numar de angajati cuprins intre unu si noua.

Toate societățile care au plătit impozit pe profit în anul 2017 și care au realizat în exercițiul financiar 2017 venituri mai mici de 1.000.000 EUR vor deveni, începând cu 1 Ianuarie 2018, plătitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Trecerea de la impozit pe profit la microîntreprindere implică depunerea declarației de mențiuni (declarația 010 sau declarația 700). Declarația 010 (sau 700) pentru trecerea la microîntreprindere se depune până la data de 31 martie 2018.

Schimbarile de ordinul acesta pot fi uneori debusolante in ceea ce priveste alegerea unei alternative profitabile in mediul de afaceri actual. Cunoasterea in amanunt a prevederilor de ultima ora dar si anticiparea aproximativa a posibilelor dificultati legislative constituie una din conditiile esentiale care determina alegerea unui canal de investitie optim.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Solicitare Consultanță

Call Us

+4 0746 652 986

E-mail

alina@szilaghi.com

© 2019 All rights reserved.
Call Now Button