Proba cu martori: Reguli și excepții

Share:

Codul de Procedură Civilă în art. 309 reglementează conditiile în care este admisibilă proba cu martori.

(1) Proba cu martori este admisibila in toate cazurile in care legea nu dispune altfel.

Cu toate acestea, există anumite prevederi speciale privind întinderea efectelor pe care le produce proba cu martori în procesul civil.

Conform aceluiași articol, nu se pot devedi prin martori actele juridice al căror obiect are o valoare mai mare de 250 lei, însă legea continuă prin instituirea unei excepții de la regulă și anume că se poate face dovadă cu martori a oricărui act juridic și indiferent de valoarea lui, împotriva unui profesionist, dacă actul a fost făcut de acesta în exercițiul activității sale profesionale, exceptând cazul în care legea specială cere proba scrisă.

(2) Niciun act juridic nu poate fi dovedit cu martori, daca valoarea obiectului sau este mai mare de 250 lei. Cu toate acestea, se poate face dovada cu martori, contra unui profesionist, a oricarui act juridic, indiferent de valoarea lui, daca a fost facut de acesta in exercitiul activitatii sale profesionale, in afara de cazul in care legea speciala cere proba scrisa.

Proba cu martori este inadmisibilă dacă pentru dovedirea unui act juridic legea cere formă scrisă, excepție reprezentând cazurile în care:

  • părțile convin să folosească această proba dar numai referitor la drepturile de care acestea pot dispune;
  • există un început de dovadă scrisă – începutul de dovadă scrisă reprezintă o scriere, chiar și nesemnată și nedatata, care provine de la o persoană căreia acea scriere i se opune sau de la persoană al cărei succesor în drepturi este acea persoană, dacă scrierea face credibil faptul pretins.
  • partea s-a aflat în imposibilitate morală sau materială de a întocmi un înscris pentru dovedirea actului juridic;
  • se cere lămurirea clauzelor actului juridic;
  • partea a pierdut înscrisul doveditor din pricina unui caz de forță majoră sau a unui caz fortuit;
  • actul juridic este atacat pentru fraudă, eroare, dol, violență sau este lovit de nulitate absolută pentru cauza ilicită sau imorală.

Proba cu martori nu este admisibilă niciodată împotriva sau peste ceea ce conține un înscris sau despre ceea ce se susține că s-a spus anterior, concomitent sau ulterior întocmirii lui, chiar dacă legea nu prevede necesitatea forrmei scrise pentru dovedirea actului juridic respectiv, excepție făcând cazurile prezentate în paragraful anterior.

Care sunt persoanele care nu pot deține calitatea de martor într-un proces civil

Conform art. 315, următoarele persoane nu pot fi martori:

  • rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv;
  • persoanele condamnate pentru mărturie mincinoasă;
  • persoanele puse sub interdicție judecătorească;
  • soțul, fostul soț, logodnicul sau concubinul;
  • persoanele care se află în dușmănie sau în legături de interese cu una din părți.

Există totuși și o EXCEPȚIE de la regulă: în procesele de divorț, filiație și alte raporturi de familie (custodie minori, program de vizitare etc.) este permisă audierea ca martori și a rudelor apropiate, în afară de descendenți (copii).

Rațiunea este aceea că în astfel de cazuri, numai rudele apropiate și afinii știu ce se petrece în căminul familiei. Adică modelul de comportare al soților, copiiilor etc. nu se spun, de obicei, la toată lumea, fie de rușine, fie prin natura evenimentelor.

În conformitate cu legea, exista câteva categorii de persoane care sunt scutite de la depunerea mărturiei:

  • persoane, profesioniști, cărora legea le impune păstrarea secretului de serviciu ori a secretului profesional referitor la faptele de care iau cunoștință în cadrul serviciului sau în exercitarea profesiei, chiar și după încetarea activității acestora;
  • judecătorii, funcționarii publici și procurorii, referitor la împrejurările secrete de care au luat cunoștință în această calitate, chiar și după încetarea funcției lor;
  • persoanele care prin răspunsurile lor s-ar expune sau ar expune la o pedeapsa penală sau la disprețul public rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv ori soțul, fostul soț, logodnicul sau concubinul.

Cine sunt rudele de grad 1-3 și cine este afin?

Gradul de rudenie se măsoară numărând nașterile dintre două persoane înrudite. În linie dreaptă, mama este rudă de gr. 1 cu fiul (o naștere), iar bunica este rudă de gr. 2 cu fiul (2 nașteri). În linie colaterală, se urcă până la primul ascendent comun: fratele este rudă de gr. 2 cu sora sa (urcăm la părinte – o naștere, coborâm spre soră – a doua naștere); iar același frate este rudă de gr. 3 cu nepotul (urcăm la părinte – o naștere, apoi coborâm la sora – a doua naștere și mai departe coborâm la nepot – a treia naștere).

Afinii sunt rudele prin alianță: adică relația dintre soț și rudele de sânge ale celuilalt soț.

Nu în ultimul rând, părțile pot conveni (expres sau tacit, dacă nu se opun la martorul propus de adversar) să fie ascultate și aceste persoane, rude ori afini de gr. 3 inclusiv.

Procedura de ascultare a martorilor

După încuviințarea dovezii cu martori, instanța dispune citarea prin poștă și ascultarea acestora, martorii putând să fie ascultați inclusiv la termenul la care proba a fost încuviințată.

Înainte de luarea declarației, președintele că cere martorului să își prezinte numele, prenumele, profesia, domiciliul, vârstă, precum și să arate dacă este rudă sau afin cu vreuna dintre părți (și în ce grad) ori dacă se află în serviciul uneia din părți. După identificarea martorului, președintele va prezența acestuia îndatorirea de a jură, precum și semnificația jurământului.

Înainte să fie ascultat, martorul va depune jurământul prevăzut de lege în condițiile stabilite de această în art. 319 din Codul de Procedura Civilă.

Martorii vor fi ascultați separat iar cei care nu au fost ascultați nu vor putea fi prezenți. Ordinea în care martorii sunt ascultați este stabilită de președinte, luând în considerare cererea părților, adresând apoi martorului întrebările sale și mai apoi întrebările părții care a propus martorul în cauza și ale părții adverse.

După ce martorul a fost ascultat, acesta va rămâne în sala de ședința până la terminarea cercetării.

Mărturia martorului este scrisă de către grefier la dictarea președintelui sau a judecătorului delegat și semnată pe fiecare pagină și la sfârșit de către judecător, grefier și martor.

Avocat Alina Szilaghi

Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Negociere pentru stabilirea divorțului prin acord;
  • Redactare acțiune de divorț și cereri accesorii privind numele soțiilor după divorț, exercitarea autoritate părintească, locuința minorului, etc;
  • Redactare întâmpinare /reconvențională la acțiunea de divorț;
  • Asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor judecătorești.

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: [email protected]


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button