Cum funcționează titlurile executorii

Share:

Potrivit Noului Cod de procedură civilă, titlul executoriu include hotărârile judecătorești, precum și orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare silită.

1. Ce este un titlu executoriu și când este necesar?

Titlul executoriu este modalitatea prin care statul ajută cetățenii sa-și recupereze datoriile de la persoanele care le datorează. Titlul executoriu este un document care îți dă dreptul să mergi la executorul judecătoresc și să-i soliciți luarea unor măsuri de recuperare a banilor datorați.

2. Cum se obține titlul executoriu?

Titlurile executorii sunt hotărârile judecătorești care se obțin într-un litigiu cu persoana care datorează ceva.

Potrivit Codului de procedură civilă, sunt titluri executorii următoarele hotărâri judecătorești:

  • hotărârile date în apel, dacă prin lege nu se prevede altfel;
  • hotărârile date în primă instanță, fără drept de apel, ori cele în legătură cu care părțile au convenit să exercite direct recursul;
  • hotărârile definitive;
  • hotărârile cu executare provizorie.

De asemenea, sunt considerate titluri executorii și hotărârile arbitrale.

3. Este obligatoriu să mergi în instanță?

Nu este nevoie de instanța de judecată.

Cea mai la ușoară soluție este întocmirea unui contract la notar. Potrivit Codului de procedură civilă, un act autentic notarial este titlu executoriu dacă acesta „constată o creanță certă, lichidă și exigibilă”. Adică există o datorie clară, suma e precisă, iar termenul pentru plata datoriei a fost atins.

4. Se poate obține un titlu executoriu, fără a merge la notar și fără a merge în instanță?

Există o serie de contracte și acte care, prin ele însele, sunt considerate titluri executorii – chiar dacă nu sunt încheiate la notar sau nu există o hotărâre judecătorească în privința acestora. Astfel:

  • cambia, biletul la ordin și cecul (potrivit Codului de procedură civilă);
  • contractul de credit bancar (potrivit OUG nr. 99/2006);
  • contractele de asistență juridică (potrivit Legii nr. 51/1995).

Există, de asemenea, anumite contracte care sunt considerate titluri executorii doar dacă cel care vrea să le pună în executare mai îndeplinește o serie de formalități:

  • contracte de locațiune;
  • contractul de arendare, pentru plata arendei;
  • contractele de împrumut de consumație, respectiv de comodat, dacă au date certe.

Atenție! În septembrie 2020, a avut loc o schimbare a regulilor aplicabile executării silite, în privința contractelor sub semnătură privată, care pot fi puse în executare prin ele însele. Ele trebuie înregistrate, în prealabil, în Registrul Național de Publicitate Mobiliară.

5. Există sau nu situații în care mersul în instanță poate fi evitat complet?

Potrivit Codului de procedură civilă, un titlu executoriu trebuie să fie învestit cu formulă executorie. Iar acest lucru se face printr-o cerere adresată judecătoriei în raza căreia oricare din părțile la un contract – creditorul sau debitorul – își are domiciliul, respectiv sediul.

Acest lucru nu se aplică în cazul în care titlul executoriu îl reprezintă o hotărâre judecătorească.

De asemenea, poți ajunge în instanță și dacă a fost declanșată executarea silită, în baza unui titlu executoriu, iar una din părțile vizate face contestație la executare.

6. Cum afectează schimbările legislative regulile aplicabile executării silite și, mai ales, normele referitoare la titluri executorii?

În situația în care au loc mai multe schimbări succesive ale regulilor aplicabile, este foarte important momentul la care a început executarea silită. Pentru că, potrivit Codului de procedură civilă, legea aplicabilă executărilor silite este cea în vigoare la momentul începerii acestora.

7. Ce se întâmplă când datorezi ceva Fiscului?

În ceea ce privește datoriile fiscale, lucrurile stau un pic diferit. Pentru că, potrivit Codului de procedură fiscală, executarea silită a creanțelor fiscale se face printr-un executor fiscal. Iar, potrivit legislației procedural fiscale, un titlu de creanță fiscală devine titlu executoriu la data la care se împlinește scadența sau termenul de plată prevăzut de lege.


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button