Contractele de credit încheiate online sunt titluri executorii chiar dacă nu-s semnate

Share:

Într-un recurs în interesul legii, prin decizia nr. 23/2019 ICCJ a decis că orice contract de credit încheiat online cu o instituție financiară nebancară (IFN), sunt titluri executorii, chiar dacă datornicul n-a semnat de mână sau electronic documentul. Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), a dorit să dea o direcție clară instanțelor judecătorești care se confruntă cu această chestiune. Începând cu 21 februarie, decizia ICCJ nr. 23/2019 este obligatorie pentru toată lumea (adică atât pentru instanțe, cât și pentru IFN-uri și împrumutați), fiind publicată în Monitorul Oficial.

În concret, ICCJ rezolvă problema contractelor privind serviciile financiare, în special, a contractelor de împrumut încheiate online cu IFN-urile, care n-au fost semnate de mână – olograf – sau electronic – semnătură electronică extinsă – de cel împrumutat.

Această decizie este extrem de importantă pentru cei care au astfel de contracte, pentru că datornicii pot fi executați silit mai ușor dacă încetează să-și mai plătească restanțele, chiar dacă contractul pe care l-au încheiat online este nesemnat.

Raționamentul Curții Supreme a pornit de la faptul că astfel de contracte se încheie, valid, „la momentul primirii mesajului de confirmare de către consumator, referitor la comanda sa, fără a fi necesară semnătura olografă sau electronică pentru determinarea momentului la care contractul este valabil încheiat și produce efecte”.

Mai mult decât atât, ICCJ a mai reținut că „odată stabilită validitatea contractului (raportat la paragraful de mai sus, acesta fiind valabil încheiat ulterior primirii mesajului de confirmare, de către consumator-n.r.), nu există niciun temei legal de respingere a cererii de executare silită […] întrucât semnătura, atunci când nu este convenită de părți, nu reprezintă o condiție de formă impusă de legea specială, acest contract putând constitui temei al executării”.

În situația în care ICCJ ar fi decis că lipsa semnăturii înlătură puterea de titlu executoriu a contractului, atunci IFN-urile, ar fi obținut mai greu executarea silită a unei persoane care nu-și plătește datoria. Așadar, contractul de credit online nesemnat este considerat direct titlu executoriu, însă numai dacă părțile n-au stabilit că semnătura este un element obligatoriu pentru ca documentul să fie valabil.

Decizia ICCJ vine după ce instanțele au avut o practică neunitară până acum. Dacă unii judecători au dat undă verde executărilor silite în baza unor contracte nesemnate, alți judecători au respins solicitările de executare silită. De-acum, deciziile instanțelor vor merge toate în aceeași direcție – cea dată prin decizia Înaltei Curți.


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button