Actele sub semnătură privată se vor înscrie în Registrul Național de Publicitate Mobiliară pentru a funcționa ca titluri executorii

Share:

La acest moment, cei care au înscrisuri sub semnătură privată care pot fi titluri executorii, conform legii, prin înscrierea într-un registru public, se pot duce cu ele la Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM). Numai că acest registru va fi înlocuit, în curând, printr-un proiect legislativ care a fost adoptat recent în Parlament, de Registrul Național de Publicitate Mobiliară (RNPM). În proiect este precizat expres că actele sub semnătură privată se vor putea înscrie în noul registru ca să funcționeze ca titluri executorii.

La începutul anului trecut, odată cu intrarea în vigoare a unor modificări la materia executărilor silite, s-a stabilit ca înscrisurile sub semnătură privată să fie înregistrate în registrele publice pentru a putea funcționa ca titluri executorii. În contextul acestei modificări s-au ridicat atunci numeroase semne de întrebare, pentru că cei interesați nu se lămureau unde să ducă aceste înscrisuri.

Atunci, AEGRM a comunicat că Arhiva este un registru în care pot fi înscrise actele sub semnătură privată pentru care noua lege impune înscrierea într-un registru public.

AEGRM va deveni însă Registrul Național de Publicitate Mobiliară, potrivit Proiectului de lege privind Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară şi pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr.89/2000, adoptat de curând în Parlament. Acum, proiectul va trebui aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

„Înregistrarea operaţiunilor privind ipotecile mobiliare, a operaţiunilor asimilate acestora, a înscrisurilor sub semnătură privată care sunt titluri executorii în condiţiile legii, a altor drepturi prevăzute de lege, precum şi publicitatea actelor şi operaţiunilor juridice prevăzute de lege, se efectuează în Registru, care constituie un sistem de evidenţă a priorităţii ipotecilor mobiliare şi de publicitate, structurat pe persoane şi bunuri (…) Titlurile executorii constatate prin înscrisuri sub semnătură privată pentru care legea solicită realizarea formalităţilor de publicitate îndeplinesc această condiţie prin înscrierea în Registru, conform proiectului care-și așteaptă acum promulgarea.

Reamintim totuși că nu pot fi înscrise în registrele publice acte cărora legea nu le-a recunoscut calitatea de titluri executorii, pentru a le transforma în astfel de titluri.

Atenție! Proiectul de lege privind RNPM nu se aplică momentan. Acesta mai are nevoie de aprobarea șefului statului și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button