Noul formular de înregistrare fiscală la înmatricularea firmei

Share:

Înregistrarea fiscală se completează la înmatricularea firmei pentru a obține un cod de înregistrare fiscală, care este necesar pentru a desfășura activități comerciale și a plăti impozite. Aceasta poate include informații precum numele și adresa firmei, numele și informațiile de contact ale proprietarului/administratorului, tipul de activitate comercială desfășurat, și alte informații relevante pentru impozitare.

În contextul schimbării cadrului legal al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), autoritățile păstrează regula înregistrării fiscale prin intermediul Oficiului. Astfel, înregistrarea fiscală se face în baza unei cereri anexate la solicitarea de înregistrare în Registrul Comerțului, iar modelul a apărut recent în Monitorul Oficial.

Conform Legii a ONRC (nr. 265/2022), pentru obținerea codului unic de înregistrare (CUI), oficiile ONRC transmit la Fisc datele din cererea de înregistrare fiscală anexată la cererea de înregistrare în Registrul Comerțului. Pe baza datelor înregistrate, Fiscul va atribui codul unic de înregistrare care se trece apoi în certificatul de înregistrare al societăților noi.

Conform art.78 alin.(3) din legea 265 stabilește că formatul cererii de înregistrare fiscală se stabilește prin ordin comun al președintelui ANAF și al ministrului justiției, urmând a fi inclus în cererea de înregistrare în registrul comerțului.

Pe data de 20 ianuarie 2023, ANAF și ministerul au publicat Ordinul comun 2.509/5.672/2022, care conține modelul cererii de înregistrare fiscală, acesta fiind valabil de la aceeași dată.

Noutatea adusa de noul ordin este introducerea formularului special de solicitare a codului unic de înregistrare, care se va anexa la cererea de înregistrare în Registrul Comerțului. Cererea precedenta de înmatriculare a unei societăți prevedea o bifă pentru înregistrarea fiscală, precum și o anexă cu anumite informații legate de înregistrarea fiscală.

Deși declarația veche si noua cerere de înregistrare fiscală conțin cam aceleași informații, diferența este că ANAF ca stabili împreună cu Ministerul Justiției, prin ordin, exact ce informații sunt necesare pentru obținerea codului unic.

Avocat Alina Szilaghi

Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Consultații juridice
  • Asistență juridică și reprezentarea la ONRC;
  • Înființare societăți comerciale;

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0364 883 552 sau email: [email protected]


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button