You cannot copy content of this page

Taxe eliminate 2017: Din februarie, pentru radierea SRL sau PFA nu se mai plătesc taxele de registru

Taxe eliminate 2017: Din februarie, pentru radierea SRL sau PFA nu se mai plătesc taxele de registru

Taxe eliminate 2017: Din februarie, pentru radierea SRL sau PFA nu se mai plătesc taxele de registru 845 447 Avocat Alina Szilaghi

De la 1 februarie, vor fi eliminate taxele cerute la Registrul Comerțului pentru radierea (în urma dizolvării sau lichidării) societăților cu răspundere limitată (SRL) sau persoanelor fizice autorizate (PFA). Măsura este inclusă într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial care mai înlătură, printre alte aproximativ 100 de taxe, şi pe cele pentru înmatricularea comerciantului şi înscrierea de alte menţiuni.

De la începutul lunii februarie, radierea unei entități (în urma dizolvării sau lichidării) fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală/familială) se va face fără plata taxelor de registru. Eliminarea tarifelor pentru această operațiune este stabilită de Legea nr. 1/2017, publicată recent în Monitorul Oficial.

Această informație a fost confirmată pentru AvocatNet.ro de un reprezentat al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Radierea unei entități înseamnă desfiinţarea efectivă a acesteia și stergerea ei din Registrul Comerțului. Radierea apare, în general, în urma dizolvării.

Dizolvarea este o modalitate de încetare a persoanelor juridce de drept privat.  Atât Codul civil, cât și Legea societăților nr. 31/1990 prevăd situațiile în care intervine dizolvarea unei societăți:

  • dacă s-a împlinit termenul pentru care a fost constituită;
  • dacă scopul a fost realizat ori nu mai poate fi îndeplinit;
  • dacă scopul pe care îl urmărește sau mijloacele întrebuinţate pentru realizarea acestuia au devenit contrare legii sau ordinii publice ori dacă ele urmăresc un alt scop decât cel declarat;
  • prin declararea nulității societății
  • prin hotărârea adunării generale a societății;
  • prin hotărârea tribunalului, la cererea oricărui asociat, pentru motive temeinice, precum neînţelegerile grave dintre asociaţi, care împiedică funcţionarea societăţii;
  • falimentul societății;
  • prin orice alt mod prevăzut de lege, actul de constituire sau statut.

Pe lângă facilitatea deja prezentată, Legea privind eliminarea unor taxe și tarife mai stabilește că, începând cu luna următoare, înființarea de SRL sau PFA, ori înscrierea de alte mențiuni în Registrul Comerțului, se va face tot fără a mai plăti taxele de registru.

Call Us

+4 0746 652 986

E-mail

alina@szilaghi.com

© 2019 All rights reserved.
Call Now Button