Românii care obțin venituri în afara țării pot lua un credit în România

Share:

În jur de 5 milioane de români lucrează în afara granițelor țării, cei mai mulți în Uniunea Europeană. Mulți dintre ei își doresc să acceseze un credit în România. Este posibil acest lucru? Pot românii care obțin venituri în afara țării să ia un credit în România? Ei bine… da, dacă muncesc legal.

Condițiile de obținere a unui credit cu venituri din străinătate sunt multiple și documentația este stufoasă, și nu toate băncile acordă astfel de credite, însă nu este imposibil de obținut.

Principalele condiții puse de bănci la acordarea unui credit cu venituri din străinătate sunt:

  • venituri permanente pe teritoriul țării respective;
  • să ai vechime de cel putin 1 an în țara respectivă;
  • să nu ai restanțe la alte credite.

Pentru creditele imobiliare, unele bănci solicită codebitor care să locuiască în România și să obțină venituri aici. În funcție de bancă, aceste condiții pot varia.

Vârsta maximă a solicitantului creditului sau giranților este la majoritatea băncilor de 70 ani (la sfârșitul perioadei de creditare).

CEC Bank este una din băncile care are ca limită maximă 75 de ani la sfârșitul perioadei de creditare. De asemenea, BRD acceptă girant cu vârsta de până la 74 de ani (la sfârșitul perioadei de creditare), dacă este vorba de un părinte.

Dobânda CEC Bank la creditul imobiliar este de 3.92% (ROBOR 3M + 2,90%), DAE 4.06%. Valoarea creditului poate fi de maximum 2.800.000 ron pe o perioadă de 30 ani.

În cazul BRD, veniturile girantului trebuie să acopere 130% din plata lunară la credit. Dobânda creditului imobiliar la BRD este fixă 6% sau variabilă 3.77% (ROBOR 6M + 2.75%) cu DAE 3.85%. Suma maximă ce poate fi acordată este de 2.000.000 ron pe 30 ani.

Conform calculatorului VreauCredit.ro, cea mai mică DAE la creditul imobiliar în lei, o aveți în prezent la Intesa Sanpaolo, DAE 3.96%. Tot aici, vârsta maximă la sfârșitul perioadei de creditare este de 70 de ani. Valoarea creditului poate fi de maxim 100.000 euro pe o perioadă de 35 ani, avans 20%.

Alte bănci care acordă credite românilor cu venituri din străinătate sunt BCR (DAE 4.10%), Bancpost (DAE 4.16%), Unicredit (DAE 4.24%).

Documentele solicitate de bănci pentru acordarea unui credit cu venituri din străinătate sunt următoarele (acestea pot fi diferite de la bancă la bancă):

  • contract de muncă;
  • carte de identitate;
  • certificat de căsătorie (dacă este cazul);
  • permis de ședere emis de autoritățile competențe din țara respectivă;
  • permis de muncă emis de autoritățile competențe din țara respectivă;
  • adeverință de salariu;
  • extras de cont/fluturaș de salariu în original;
  • documente care să ateste plata impozitelor și taxelor sociale;
  • fișă fiscală.

Documentele trebuie să fie traduse, legalizate și apostilate:

Valoarea maximă a creditului pe care îl poți obține se determină atât în funcție de venitul lunar net și perioada pe care dorești să contractezi creditul, cât și în funcție de gradul de îndatorare admis de bancă.

Avocat Alina Szilaghi

Dreptul bancar și financiar reprezintă una dintre principalele noastre arii de practică, cu expertiză remarcabilă în implementarea unor structuri complexe de finanțare. Avocat Alina Szilaghi este recunoscută ca fiind unul dintre avocații care oferă asistență băncilor, corporațiilor și instituțiilor financiare într-o gamă largă de activități bancare care includ finanțări structurate, finanțare de achiziții, finanțare de active, finanțare de proiecte, împrumuturi sindicalizate, instrumente financiare derivate, finanțarea telecomunicațiilor și activitatea internațională a valorilor mobiliare. Avocat Alina Szilaghi acordă consultanță în mod regulat către toate băncile mari și instituțiile financiare, precum și de unui număr însemnat de debitori. Reprezentăm bănci notabile, creditori, debitori, precum și dezvoltatori, instituții financiare.

Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Consultații juridice
  • Asistență juridică și reprezentarea la bănci, IFN;
  • Întocmire dosar dare în plată;

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: [email protected]


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button