În cazul contestației la executare, suspendarea se poate dispune până la soluționarea în primă instanță a cererii

Share:

Pe 8 februarie, printr-un recurs în interesul legii, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) s-a pronunțat cu privire la durata suspendării executării silite, dacă are loc o contestație la executare.

Astfel, prin Decizia nr. 2/2021, ICCJ a decis că Potrivit Instanței Supreme, în asemenea cazuri, suspendarea poate fi dispusă doar până ce are loc soluţionarea în primă instanţă a contestaţiei la executare.

În practica instanțelor din România întâlnim soluții divergente. Astfel, dacă ne uităm la prevederile Codului de procedură civilă, acestea nu stabilesc o limitare expresă în ceea ce privește momentul până la care poate fi dispusă suspendarea executării silite, în cazul unei contestații: „[p]ână la soluționarea contestației la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părții interesate și numai pentru motive temeinice, instanța competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestația la executare sau prin cerere separată”.

Decizia ICCJ nu este încă motivată și nu cunoaștem considerentele ce au determinat concluzia menționată.

Acest RIL a fost solicitat de către Avocatului Poporului, care prin sesizarea sa, a cerut ICCJ să se pronunțe asupra problemei duratei suspendării executării silite, în cazul contestației. Prin sesizare, Avocatul Poporului a considerat că suspendarea ar putea dura până la soluționarea în primă instanță a contestației la executare. Motivul principal ține de faptul că nu există nicio prevedere expresă în reglementarea procedural civilă care să permită suspendarea până dincolo de acest moment.

De asemenea, Avocatul Poporului s-a mai referit, printre altele, și la faptul că, în apel, poate fi făcută o nouă cerere de suspendare a executării, până la soluționarea definitivă a căii de atac.
Avocat Alina Szilaghi

Cabinetul de avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Executări silite;
  • Contestație la executarea silită;
  • Recuperare creanțe.

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: [email protected]


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button