Hărțuirea prin metode electronice (Facebook, SMS, Email), pedepsită cu amenzi de până la 30.000 Euro

Share:

Interacţiunea pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri) are şi o componentă mai întunecată. „Cyber-bullying” (hărţuirea cibernetică) este termenul folosit pentru definirea diverselor forme de abuz psihologic pe internet: hărţuire, ameninţare, intimidare, adresare de injurii, transmiterea de mesaje obscene, uneori ajungându-se chiar şi la şantaj), cu scopul de a ataca în mod deliberat o persoană.

Senatul a adoptat luni 23 Aprilie 2018 un proiect de lege care prevede amenzi între 1.000 Euro și 30.000 Euro pentru acte de hărțuire prin metode electronice (facebook, SMS, Email), hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, atât în spațiul privat cât și în spațiul public.

Proiectul, inițiat de deputatul USR Oana Bîzgan și semnat de parlamentari de la toate partidele, a fost adoptat cu 91 voturi „pentru” și trei împotrivă.

„Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, definite conform prezentei legi, atât în public câ și în privat. Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 100.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât potrivit legii penale să fie considerată infracțiune, încălcarea dispozițiilor art. 6 alin (1), (1^1) și (2 – 4), art. 8, art. 9, alin (1), art. 10 alin (1 – 4), (6), (8), (9), art. 11-22 și art. 29”.

Citește aici forma în vigoare a Legii 202

Dacă sunteţi victime ale cyber-bullying-ului, spun poliţiştii, gândiţi-vă să apelaţi la mijloacele legale, pentru ca autorii să fie sancţionaţi. Trebuie ştiut că, indiferent de cât de gravă poate fi situaţia, apelaţi la Poliţie ori depuneţi o plângere prealabilă, pentru punerea în mişcare a acţiunii penale. Este important de ştiut că ctunci când victima hărţuirii în mediul virtual este minor, aceasta trebuie însoţită la poliţie pentru plângerea prealabilă de către părinţii săi sau tutorele desemnat legal.

Iată câteva recomandări ale poliţiştilor:

1. În cazul mesageriei electronice, blochează persoanele necunoscute care îţi fac rău sau creează-ţi un cont de utilizator nou şi închide-l pe cel vechi, pentru a stopa corespondenţa nedorită sau mesajele injurioase.

2. Dacă nu reuşeşti să eviţi o corespondenţă injurioasă, salveaz-o, pentru a o avea ca mijloc de probă. Păstrează deci (prin salvare de pagină ori fişier sau captura de ecran) orice mesaj, comentariu, secvenţă audio sau video pe care agresorul le-a postat.

3. Dacă cineva a postat, fără acordul tău, imagini, filme sau date de contact private, trebuie să te adresezi administratorului respectivului site pentru a elimina conţinutul nedorit. În cazul în care ţi se refuză îndepărtarea imaginile şi datele de contact ilegal postate, poţi să faci plângere penală în baza art. 226 din Noul Cod Penal, cu privire la violarea vieţii private.

4. Te poţi adresa oricărei unităţi de poliţie pentru investigaţii, atunci când consideri că s-a adus atingere bunei reputaţii prin publicarea fără acord.

Constatarea și sancționarea se face de către: Inspecția Muncii, Consiliul Național de Combaterea a Discriminării, la care, potrivit proiectului, se va adăuga și „Ministerul Afacerilor de Interne prin ofițerii și subofițerii din cadrul său, în cazul contravențiilor constând în încălcarea dispozițiilor art. 6 alin (1^1)”, adică cel menționat mai sus.

„Hărțuirea din spații publice, cunoscută și sub numele de hărțuire stradală, afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Astfel, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Șapte din zece femei nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă. În acest moment nu există cadru sancționator pentru hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, altul decât cel oferit de legea penală. În cazul unor fapte ce nu pot fi dovedite că încalcă morala publică (sancționate conform Legii 61/1991), sau în cazul unor fapte ce nu au legătură cu activitatea profesională, victimele hărțuirii nu sunt protejate de nicio prevedere legală. Practic, hărțuirea, hărțuirea prin mijloace electronice, hărțuirea sexuală și hărțuirea psihologică, altele decât cele prevăzute de legea penală și înfăptuite în afara unor relații de muncă nu sunt pedepsite în niciun mod”.


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button