Guvernul nu amână depunerea declarațiilor fiscale

Share:

Deși Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunțase măsura de anulare, Guvernul prin OUG 29/2020 din 21 martie 2020 nu a decis amânarea depunerii declarațiilor fiscale.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, apărută recent în Monitorul Oficial, nu cuprinde nicio amânare pentru depunerea declarațiilor fiscale. Finanțele explică de ce s-a renunțat la această variantă într-un comunicat:

“Având în vedere că Ministerul Finanțelor Publice a lansat un amplu program de garantare și subvenționare a creditelor pentru IMM în scopul de a susține mediul privat și în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19, dar și măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată”, s-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor.

Săptămâna aceasta, ANAF emisese un comunicat prin care prezenta posibilitatea unor amânări și unde făcea referire și la controalele fiscale. ANAF spunea că acolo unde verificările se pot face la distanță, controalele nu se suspendă, nici acolo unde e vorba de evaziune fiscală, dar celelalte, da.

Apoi, ANAF anunță că se suspendă procedurile de executare silită pentru datoriile la stat, iar măsura este și ea cuprinsă în ordonanță.

În altă ordine de idei, inclusiv controalele inspectorilor muncii se suspendă, cu unele excepții.


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
9-17 Dorobantilor Ave.
Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button