You cannot copy content of this page

Din 30 iulie, ștampilarea contractelor cu autoritățile nu va mai fi obligatorie pentru firme și PFA-uri

Din 30 iulie, ștampilarea contractelor cu autoritățile nu va mai fi obligatorie pentru firme și PFA-uri

Din 30 iulie, ștampilarea contractelor cu autoritățile nu va mai fi obligatorie pentru firme și PFA-uri 1000 667 Avocat Alina Szilaghi

Aplicarea ștampilei pe contractele depuse, emise sau încheiate în relația firmelor și persoanelor fizice autorizate (PFA) cu instituțiile și autoritățile statului nu va mai fi necesară începând din penultima zi a lunii iulie 2017, conform unui act normativ recent publicat în Monitorul Oficial. În acest moment, legislația nu exceptează în mod expres firmele și PFA-urile de la ștampilarea contractelor.

Măsura este inclusă în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2017, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 507 din 30 iunie 2017 și se va aplica de la data de la 30 iulie 2017. Documentul vine cu unele modificări la actul normativ ce a scăpat firmele și PFA-urile, în urmă cu aproximativ doi ani, de obligația folosirii ștampilei.

Concret, Executivul a stabilit că nici persoanele fizice, nici persoanele juridice de drept privat și entitățile fără personalitate juridică nu vor mai fi obligate, începând cu data de 30 iulie 2017, să ștampileze contractele depuse, emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice.

„Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice, prevede ordonanța publicată vineri în Monitor.

În prezent, această dispoziție inclusă în Ordonanța Guvernului nr. 17/2015 nu face nicio referire expresă la contracte sau la înscrisuri, în relația firmelor și PFA-urilor cu entitățile statului. Totodată, sunt indicate doar declarațiile, cererile și celelalte documente depuse, nu și cele emise sau încheiate în relația cu entitățile statului, astfel că de la sfârșitul lunii curente vom vorbi, practic, de o extindere semnificativă a actelor ce nu mai trebuie ștampilate.

Pe deasupra, noul Executiv a decis ca solicitarea ștampilării declarațiilor, cererilor, contractelor sau altor documente ori înscrisuri de către o persoană din cadrul instituțiilor sau autorităților publice să fie considerată abatere disciplinară.

„Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, precum și entităților fără personalitate juridică aplicarea ștampilei pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale”, este detaliat în OUG nr. 49/2017. De asemenea, și această prevedere va fi valabilă de la 30 iulie 2017.

Actualmente, în afară de faptul că firmele și PFA-urile nu sunt obligate să aplice ștampila pe documentele depuse la autoritățile statului, aceeași regulă se aplică și în cazul documentelor sau altor înscrisuri emise în relația dintre ele„Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relația dintre acestea”, se arată acum în OG nr. 17/2015.

Guvernul a decis să scutească firmele și PFA-urile de obligația de a ștampila documentele emise în relația dintre ele sau depuse la autorități în iulie 2015. Cu toate acestea, obligația ștampilării rămâne valabilă în continuare pentru persoanele juridice de drept public.

Call Us

+4 0746 652 986

E-mail

alina@szilaghi.com

© 2019 All rights reserved.
Call Now Button