You cannot copy content of this page

De azi, la restituirea taxelor auto nu-ți trebuie neapărat actul doveditor al plății acestora

De azi, la restituirea taxelor auto nu-ți trebuie neapărat actul doveditor al plății acestora

De azi, la restituirea taxelor auto nu-ți trebuie neapărat actul doveditor al plății acestora 848 564 Avocat Alina Szilaghi

Proprietarii de mașini care cer Fiscului restituirea fostelor taxe auto, deci inclusiv a timbrului de mediu, nu au nevoie neapărat de actul prin care pot dovedi plata uneia dintre taxe. Măsura este inclusă într-o ordonanță de urgență apărută azi în Monitorul Oficial. Practic, în lipsa documentului doveditor, autoritățile trebuie să verifice în propriile baze de date existența acestuia. Românii deja pot depune cererile de restituire, termenul-limită fiind finalul lunii august 2018.

Începând de astăzi, documentul doveditor al plății uneia dintre fostele taxe auto nu mai este necesar neapărat pentru a cere restituirea acestora, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2017. Actul normativ a apărut azi în Monitorul Oficial, deja se aplică de la momentul apariției și aduce modificări procedurii recente de restituire a fostelor taxe auto.

„Prin excepție (…), în situația în care contribuabilul nu anexează documentul doveditor al plății, organul fiscal central efectuează verificarea existenței acestuia în baza de date deținută”, este explicat în ordonanța nouă. Cel puțin teoretic, măsura este gândită pentru a evita blocarea restituirilor atunci când proprietarii de mașini pierd documentul ce atestă plata fostelor taxe auto.

Până acum, OG nr. 52/2017 prevedea doar că documentul doveditor al plății este unul dintre actele necesare pentru a solicita restituirea fostelor taxe auto. În afară de acesta, mai trebuie depuse cererea de restituire și copiile cărții de identitate a vehiculului și certificatului de înmatriculare.

Totodată, OG nr. 68/2017 detaliază și o altă situație întâlnită în practică: aceea în care un proprietar a apucat să achite taxa de mediu, însă n-a apucat să înmatriculeze efectiv mașina.

„Prin excepție (…), în situația în care autovehiculul pentru care s-a achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrul de mediu pentru autovehicule nu a fost înmatriculat de către plătitor, contribuabilul nu trebuie să anexeze copiile cărții de identitate a vehiculului și certificatului de înmatriculare. În acest caz, cererea de restituire este însoțită de documentul de plată, în original, care confirmă plata taxei neutilizate, document pe care persoana desemnată din cadrul Serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculări vehicule înscrie mențiunea «taxă neutilizată» și care este semnat și ștampilat de către aceasta”, mai prevede documentul amintit.

În fine, au apărut unele termene de returnare pentru hotărârile judecătorești definitive de restituire a fostelor taxe auto. Însă doar în cazul celor pentru care până în august 2017 nu era emisă o decizie de restituire de la Fisc, precum și în cazul celor ce vor deveni executorii după data de 31 august 2018. Mai precis, taxele vor fi returnate astfel:

  • taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule – în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;
  • timbrul de mediu – în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.

Guvernul a stabilit în vară, prin ordonanță de urgență, că proprietarii pot cere din nou banii înapoi pentru fostele taxe auto. De această dată însă, spre deosebire de vechile proceduri, este inclus la returnare și timbrul de mediu. Cererile de restituire pot fi depuse de proprietarii mașinilor până la data de 31 august 2018.

Call Us

+4 0746 652 986

E-mail

alina@szilaghi.com

© 2019 All rights reserved.
Call Now Button