You cannot copy content of this page

Angajamentul de plata intrerupe prescriptia!

Angajamentul de plata intrerupe prescriptia!

Angajamentul de plata intrerupe prescriptia! 850 450 Avocat Alina Szilaghi

Angajamentul de plata este acordul de care il incheie debitorul cu banca sau firma de recuperare prin care acesta recunoaste datoria pentru care este urmarit si consimte sa o achite de bunavoie.

Potrivit legii, firmele de recuperare si bancile pot trece la executarea silita intr-un termen de 3 ani in cazul in care persoanele imprumutate nu-si achita obligatiile de rambursare a imprumuturilor de bunavoie.

In majoritatea cauzelor insa, executarile silite impotriva datornicilor sunt incepute mult peste termenul legal de 3 ani.

Inceperea executarii peste acest termen este sanctionata cu anularea intregii proceduri de executare. Insa aceasta sanctiune nu opereaza din oficiu. Debitorul executat trebuie sa depuna contestatie la executare in care sa invoce aceasta incalcare a termenului.

Anularea executarii in temeiul prescriptiei dreptului la executare silita poate fi solicitata doar in termen de 15 zile de la data la care debitorul a luat cunostinta de inceperea executarii.

Aceasta data este ziua in care debitorul primeste acasa, de la un executor judecatoresc, instiintarea privind inceperea executarii, fie ziua in care afla de poprirea disponibilitatilor din conturile bancare ori ziua in care afla de poprirea salariului.

Odata pierdut acest termen, neregularitatea se acopera, iar executarea se bucura de prezumtia de legalitate cata vreme debitorul nu a manifestat vigilenta in exercitarea drepturilor pe care le are, in temeiul legii.

In cazul in care debitorul incheie angajamentul de plata cu firma de recuperare sau banca ori in cazul in care efectueaza plati voluntare inseamna ca acesta a recunoscut datoria pentru care este urmarit si, in plus, acestea sunt de natura sa intrerupa termenul de prescriptie.

Angajamentul de plata si/sau platile voluntare efectuate de debitor catre firmele de recuperare elimina posibilitatea de a mai putea obtine anularea executarii in temeiul prescriptiei pe calea contestatiei.<

Call Us

+4 0746 652 986

E-mail

alina@szilaghi.com

© 2019 All rights reserved.
Call Now Button