Cum se poate obține certificatul de forță majoră

Share:

Având în vedere impactul și răspândirea coronavirus, multe firme ar putea fi puse în situația de a nu-și mai putea executa, în mod obiectiv, obligațiile contractuale pe care le au față de partenerii lor comerciali. În aceste cazuri, astfel de companii ar putea invoca forța majoră pentru a scăpa de efectele ce ar fi putut avea loc, în mod normal, din cauza neexecutării obligațiilor. Însă simpla invocare nu garantează faptul că, într-o situație concretă, o instanță ar accepta o asemenea justificare. De aceea, o soluție pentru companiile vizate este să obțină certificate de forță majoră, ce ar facilita dovedirea existenței unei asemenea situații.

La ce folosește certificatul de forță majoră

Motivul pentru care o firmă ar fi interesată să obțină un certificat de forță majoră este fix natura acestei scuze.

Astfel, prin prezentarea certificatului de forță majoră firmele dovedesc în fața clienților sau a altor parteneri de afaceri că s-au aflat în situație de forță majoră și pot fi exonerați de la obligațiile contractuale.

Criza de coronavirus generează foarte multe situații care intră sub incidența forței majore, dar pentru a obține o atestare, companiile trebuie să se adreseze unei instituții cu competență în domeniu prin care este confirmată apariția situației de forță majoră și efectele acesteia asupra relației comerciale între două părți la un contract.

Conform Legii nr. 335/2007, o astfel de organizație este Camera de Comerț și Industrie din România (CCIR), împreună cu camerele județene de comerț, care pot, conform aceleiași legi, să avizeze, „la cerere, pentru societățile românești, pe bază de documentație, existența cazurilor de forță majoră și efectele acestora asupra executării obligațiilor comerciale internaționale”.

Astfel cum reiese atât din textul de lege, cât și de pe site-ul oficial al CCIR (de exemplu), avantajul principal al acestui mecanism este că se adresează părților aflate într-o relație comercială concretă și nu e vorba de simpla avizare generală a unei situații (lucru ce ar fi fost imposibil, oricum).

Care este procedura de obținere a certificatului la CCIR

Partea interesată va trebui să depună cel puțin următoarele acte:

  • solicitarea de avizare a existenței cauzei de forță majoră;
  • contractul ce stă la baza relației comerciale a părților;
  • prezentarea faptică și detaliată a evenimentului;
  • consecințele evenimentului în relația cu partenerul contractual;
  • argumente juridice că evenimentul invocat reprezintă forță majoră;
  • atestări de la organele, autoritățile şi instituțiile abilitate, de la caz la caz (altele decât Camera de Comerț şi Industrie a României), privind existenţa şi efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul începerii şi încetării evenimentului;
  • notificări adresate partenerului contractual în legătură cu apariția evenimentului invocat şi efectele sale asupra derulării operațiunilor contractuale.

Partea solicitantă este responsabilă pentru veridicitatea informațiilor prezentate.

Care este costul pentru obținerea certificatului

Costul folosirii acestui mecanism este de 500 de euro (care trebuie plătiți în lei, potrivit cursului Băncii Naționale, în ziua efectuării plății) + TVA, în timp ce consultanța de specialitate este taxată cu un tarif orar de 30 de euro (fără TVA).


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button