Castigurile din pariuri online vor fi impozitate direct la sursa, astfel ca jucătorii nu vor mai avea obligatii declarative

Share:

[vc_row css=”.vc_custom_1481811968283{margin-bottom: 30px !important;}”][vc_column][vc_column_text]
Veniturile obținute din jocuri de noroc online vor fi impozitate direct la sursă, inclusiv în cazul pariurilor sportive plasate la diverși operatori, potrivit unui proiect de lege aprobat recent de Senat. În prezent, impozitul este reținut la sursă doar pentru câştigurile obţinute la casele de pariuri stradale (agenţii offline), în timp ce sumele de bani obținute în online trebuie declarate anual de către clienți, prin intermediul formularului 200, document pe baza căruia Fiscul stabilește ulterior impozitul de plată.

Asta mai ales pentru faptul că cei cei ce obțin venituri din jocuri de noroc la distanță, acolo unde intră mai ales veniturile obținute din pariuri sportive online, sunt obligați să declarare și ulterior să achite impozit pentru fiecare sumă retrasă din contul online, fără însă ca Fiscul să ia în calcul dacă respectivul contribuabil a și obținut efectiv vreun profit.

Această situație cel puțin ciudată, în care Agenția Națională de Administrare Fiscală impozitează veniturile, chiar dacă o persoană este, per total, în pierdere (raportul investiții – câștiguri), urmează să fie clarificată cu ajutorul unui proiect de act normativ aflat acum în Parlament.

Mai precis, este vorba despre proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 79/2017, ce a trecut recent de senatori și urmează să ajungă la Camera Deputaților, For decizional în acest caz.

Potrivit documentului, și impozitul pe veniturile obținute din pariuri online va fi reținut tot la sursă, la fel cum se întâmplă și cu câștigurile realizate la casele de pariuri stradale.

În motivarea propunerii lor, senatorii au arătat că o astfel de măsură va reduce birocrația pentru contribuabili, cei ce vor scăpa de obligația declarării anuale a veniturilor din jocuri de noroc, urmând să elimine și sarcina administrativă pentru Fisc, cel care este implicat acum în colectarea unor sume infime, în contextul în care, în prezent, pentru câștigurile de până în 15.000 de euro (echivalentul sumei de 66.750 de lei), cota de impozit aplicată este de 1%.

Iar cum valoarea medie a retragerilor efectuate de jucători este situată între 120 și 180 de euro, rezultă că, pentru o retragere de 400 de lei, spre exemplu, jucătorul trebuie să achite un impozit de 4 lei (1% din 400 de lei), sumă „ce nu justifică sub nicio formă antrenarea organelor fiscale în colectarea acestor sume„.

În varianta propusă, aceste sume vor putea fi colectate integral de către organizatori și virate lunar către bugetul de stat, ceea ce înseamnă că jucătorii nu vor mai fi obligați să declare veniturile realizate în anul precedent din jocuri de noroc la distanță sau festivaluri de poker, prin intermediul formularului 200 – Declarație privind veniturile realizate din România.

Totuși, dacă în 2017 ați efectuat cel puțin o retragere din pariuri online veți fi obligat să declarați respectiva suma, prin intermediul declarației mai sus menționate, până cel târziu la 25 mai 2018, așa cum a fost și anul acesta pentru câștigurile obținute anul trecut.

Și dacă vreți să declarați veniturile din pariuri sau din alte surse (activități independente, chirii, activități agricole etc) de acasă, fără să mai fiți nevoit să vă deplasați la Fisc, vă puteți crea un cont pe Spațiul Privat Virtual, astfel încât să comunicați cu Fiscul din fața propriului calculator.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button