7 ani de închisoare pentru infracţiuni legate de criptomonede

Share:

Codul penal a fost modificat prin Legea nr. 207/2021 prin care s-au introdus mai multe fapte de fraudă şi contrafacere în legătură cu mijloacele de plată fără numerar, printre care se numără şi criptomonedele.

Noua lege publicată în Monitorul Oficial nr. 720,  modifică și completează Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi transpune Directiva (UE) 2019/713 care stabileşte instrumentele de plată fără numerar, instrumentele de plată electronice, monedele electronice şi monedele virtuale.

În Codul Penal s-a inclus definiția criptomonedei (monedei virtuale): „o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic”.

Astfel, au fost introduse în Codul penal o serie de infracțiuni pentru care este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea de la doi până la şapte ani:

  • deţinerea, în vederea utilizării frauduloase, a unui instrument de plată fără numerar obţinut prin furt, furt calificat, tâlhărie, tâlhărie calificată, piraterie, abuz de încredere, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, delapidare, însuşirea bunului găsit sau înşelăciune;
  • transferul, importul, exportul, vânzarea, transportul, distribuirea sau punerea la dispoziție în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar obținut prin infracţiunile menţionate anterior;
  • fabricarea, producerea, primirea, deținerea, transmiterea sau punerea la dispoziție a unui dispozitiv, instrument, a unor date informatice, echipamente, inclusiv hardware sau software, ori a oricăror alte mijloace, cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea infracţiunilor mai sus menţionate;
  • dobândirea pentru sine sau pentru altul, inclusiv prin importul, exportul, vânzarea, transportul sau distribuția unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware ori software, sau a oricăror alte mijloace, cu scopul de a servi la însușirea unui instrument de plată fără numerar prin săvârșirea infracţiunilor menţionate anterior.

De asemenea, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani, acceptarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, valoare monetară sau monedă virtuală, cunoscând că este efectuată pentru folosirea unui instrument de plată fără numerar falsificat sau utilizat fără consimţământul deţinătorului său.

Există și o excepție de le aceste pedespe. Cei care după comiterea uneia dintre infracţiunile menţionate anterior, înainte de descoperirea acestora și înainte de a se fi trecut la săvârșirea faptei de falsificare, predau instrumentele, materialele deținute sau orice alte mijloace autorităților judiciare sau anunţă autorităţile despre faptele respective, nu vor fi pedepsiți.

Avocat Alina Szilaghi

Avocat Alina Szilaghi vă poate acorda sprijin în următoarele:

  • Consultații juridice
  • Asistență juridică și reprezentarea în fața autorităților;
  • Redactare notificare dare în plată;

Dacă doriți inițierea unor demersuri în acest sens, ne puteți contacta:
TELEFON (+4) 0746 652 986 sau email: [email protected]


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button