• 0746 652 986
  • Bd. Eroilor 42, Cluj Napoca

Vize Romania

Vize Romania

In ultimii ani, Romania a devenit una dintre cele mai de interes tari pentru imigrantii straini. Majoritatea imigrantilor sunt din China, Republica Moldova si Turcia. Inainte de intrarea Romaniei in UE, numarul imigrantilor era cu mult mai mic, iar majoritatea soseau din Iran, China, Egipt, Turcia, Siria si Iordania. Cei mai multi dintre acestia erau barbati care doreau sa inceapa afaceri in Romania si sa studieze la universitatile din tara.

Conform statisticilor din 2017 in Romania erau aproximativ 60.000 de imigranti legali, cei mai multi dintre ei fiind membri din familia unui roman care au venit in tara pentru a isi reintregi familiile. O alta categorie de imigranti sunt cei care studiaza la scolile din Romania. Cea mai mare problema cu care se confrunta imigrantii in Romania este birocratia, neexistand informatii intr-o limba de circulatie internationala in institutiile autorizate.

Totusi, in ciuda cresterii imigrarii in Romania, pentru cetatenii non-UE este inca dificil sa gaseasca o cale sa traiasca in Romania datorita conditiilor numeroase pe care trebuie sa le indeplineasca. De exemplu, aplicatia pentru visa, care trebuie depusa la misiunile diplomatice de la birourile consulare ale Romaniei din strainatate. Aceasta cerere trebuie sa fie insotita de foarte multe documente care justifica scopul si conditiile de calatorie si dovada a suficiente mijloace de supravietuire pe durata sederii in tara si pentru plecarea de pe teritoriul Romaniei.

Tipuri de viza:

In functie de scopurile pentru care se acorda, vizele pentru Romania pot fi :

  • viza de tranzit aeroportuar
  • viza de tranzit
  • viza de scurta sedere
  • viza de lunga sedere
    – desfasurarea de activitati economice
    – desfasurarea de activitati profesionale
    – desfasurarea de activitati comerciale
    – angajarea in munca
    – studii
    – reintregirea familiei
    – activitati religioase sau umanitare
    – activitati de cercetare stiintifica
    – viza diplomatica si viza de serviciu
    – alte scopuri

Va detaliem cateva dintre cele mai populare tipuri de vize acordate celor ce viziteaza Romania in diverse scopuri:

Viza de tranzit aeroportuar

Viza de tranzit aeroportuar este obligatorie pentru cetatenii statelor cuprinse in lista stabilita in anexa nr. 3 la instructiunile consulare comune adoptate prin decizie a Consiliului Uniunii Europene sau in baza deciziilor Consiliului Uniunii Europene.

Acelasi regim se aplica si strainilor care, fara a fi cetateni ai acestor state, sunt in posesia unui document de trecere a frontierei de stat eliberat de autoritatile statelor respective.

Viza de tranzit

Viza de tranzit este viza care permite unui strain sa tranziteze teritoriul Romaniei.

Viza de tranzit poate fi eliberata pentru unul, doua sau mai multe tranzituri, fara ca durata fiecarui tranzit sa depaseasca 5 zile.

Viza de scurta sedere

  1. Viza de scurta sedere este viza care permite strainilor sa solicite intrarea pe teritoriul Romaniei, pentru alte motive decat imigrarea, in vederea unei sederi neintrerupte sau a mai multor sederi a caror durata sa nu depaseasca 90 de zile, in decurs de 6 luni de la data primei intrari. Acest tip de viza poate fi eliberat cu una sau mai multe intrari. In situatia in care data intrarii pe teritoriul Romaniei nu poate fi stabilita pe baza mentiunilor din documentul de calatorie al strainului, Autoritatea pentru straini procedeaza potrivit prevederilor art. 11 din Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 562/2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere (Codul frontierelor Schengen), publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L105 din 13 aprilie 2006.
  2. In cazul strainilor care calatoresc in mod frecvent in Romania, pentru relatii de afaceri-cooperare, la solicitarea autoritatilor administrative centrale sau a societatilor comerciale cu mare capacitate economico-financiara, viza de scurta sedere cu intrari multiple poate fi acordata si pe o perioada de un an si, in mod exceptional pe o perioada de pana la 5 ani. Si in aceste situatii durata sederii nu poate depasi 90 de zile in decurs de 6 luni.
  3. Viza de scurta sedere in Romania se acorda pentru urmatoarele scopuri:
  • misiune – strainilor care, pentru ratiuni ce tin de functia lor politica, administrativa sau de utilitate publica, trebuie sa se deplaseze in Romania. Acest tip de viza se elibereaza strainilor care indeplinesc functii in cadrul guvernelor, administratiilor publice sau organizatiilor internationale, precum si pentru cei care, prin scopul sederii lor in Romania, prezinta interes pentru relatiile dintre statul roman si statul de aparenta. Acest tip de viza se poate elibera si membrilor de familie care ii insotesc pe acestia
  • turism – pentru strainul care urmeaza asa calatoreasca in Romania pentru motive turistice;
  • vizita – pentru strainul care intentioneaza sa se deplaseze in Romania in vizita la cetateni romani sau straini posesori ai unui permis de sedere valabil;
  • afaceri – pentru strainul care intentioneaza sa calatoreasca in Romania in scopuri economice sau comerciale, pentru contracte ori tratative, pentru invatarea sau verificarea folosirii si functionarii bunurilor achizitionate ori vandute in cadrul contractelor comerciale si de cooperare industriala, precum si pentru strainul care este sau urmeaza sa devina asociat ori actionar al unei societati comerciale din Romania;
  • transport – pentru strainul care urmeaza sa calatoreasca pentru perioade scurte, in scopul desfasurarii unor activitati profesionale legate de transportul de marfuri sau persoane;
  • activitati sportive – pentru strainul care urmeaza sa intre in Romania pe o durata limitata in vederea participarii la competitii sportive;
  • activitati culturale, stiintifice, umanitare, tratament medical de scurta durata sau alte activitati care nu contravin legilor romane – in conditiile justificarii prezentei in Romania.
  1. Dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei, conferit strainului prin viza de scurta sedere, nu poate fi prelungit.

Viza de lunga sedere

  1. Viza de lunga sedere se acorda strainilor, la cerere, pe o perioada de 90 de zile, cu una sau mai multe calatorii, pentru urmatoarele scopuri:
  • Desfasurarea de activitati economice – strainilor care urmeaza sa desfasoare activitati economice in mod independent sau in cadrul unor asociatii familiale, in conditiile legii privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice;
  • Desfasurarea de activitati profesionale – strainilor care au dreptul de a exercita in mod individual profesii pe teritoriul romaniei in baza unor legi speciale;
  • Desfasurarea de activitati profesionale – strainilor care sunt sau urmeaza sa devina actionari sau asociati cu atributii de conducere si administrare a unor societati comerciale din Romania;
  • Angajarea in munca – strainilor care urmeaza sa intre in Romania in vederea incadrarii in munca. Viza acordata in acest scop se va elibera si sportivilor care urmeaza sa evolueze in cadrul unor cluburi sau echipe din Romania, in baza unui contract individual de munca sau a unei conventii civile in conditiile legii;
  • Studii – strainilor care urmeaza sa intre in Romania pentru a urma cursuri in invatamantul preuniversitar, universitar, dupa caz, ori pentru obtinerea unor titluri stiintifice in cadrul institutiilor de stat sau particulare acreditate potrivit legii;
  • Reintregirea familiei – strainilor care urmeaza sa intre in Romania in scopul redobandirii unitatii familiale;
  • Activitati religioase sau umanitare – strainilor care urmeaza sa intre in Romania pentru a desfasura activitati in domeniul cultelor recunoscute, la cererea acestora, sau in scop umanitar;
  • Activitati de cercetare stiintifica – strainilor care urmeaza sa intre in Romania pentru desfasurarea de activitati de cercetare stiintifica;
  • Alte scopuri.
  1. Viza de lunga sedere permite strainilor intrati pe teritoriul Romaniei sa solicite prelungirea dreptului de sedere temporara si sa obtina un permis de sedere.

Viza diplomatica si viza de serviciu

  1. Viza diplomatica si viza de serviciu permit intrarea in Romania, pentru o sedere, de regula, de lunga durata, a strainilor titulari ai unui pasaport diplomatic, respectiv de serviciu, care urmeaza sa indeplineasca o functie oficiala ca membri ai unei reprezentante diplomatice sau ai unui oficiu consular al statului de apartenenta in Romania.
  2. Aceste tipuri de vize se elibereaza titularilor de pasapoarte diplomatice, respectiv de serviciu sau asimilate acestora, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe al statului trimitator sau a unei reprezentante diplomatice ori consulare a acestuia, precum si membrilor de familie, impreuna cu care titularul locuieste, si sunt valabile pe perioada misiunii sau in conformitate cu intelegerile bilaterale la care Romania este parte.

Viza colectiva

  1. Viza colectiva este o viza de tranzit sau de scurta sedere acordata in scop turistic si pentru o perioade care sa nu depaseasca 30 de zile, eliberata unui grup de straini, constituit anterior solicitarii, cu conditia ca membrii acestuia sa intre, sa ramana si sa paraseasca teritoriul Romaniei in grup.
  2. Acest tip de viza este eliberat pentru grupuri compuse dintr-un numar de minimum 5 si maximum 50 de persoane. Conducatorul grupului trebuie sa dispuna de un pasaport individual si, dupa caz de o viza individuala.
  3. In cazul unor grupuri organizate de elevi care sunt cetateni ai unor state pentru care exista obligativitatea vizei si sunt rezidenti intr-un stat membru al Uniunii Europene, care calatoresc in Romania, in cadrul unor excursii scolare sau se afla in tranzit, se poate permite intrarea fara viza, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
  • grupul sa fie insotit de un cadru didactic din partea scolii care organizeaza excursia
  • sa existe o lista oficiala a participantilor dupa care acestia sa poata fi identificati;
  • participantii sa fie in posesia unor documente valabile de trecere a frontierei de stat.

Conditiile de acordare a vizei romane

  1. Viza romana poate fi acordata strainilor, la cerere, in conditiile si pentru scopurile prevazute in prezentul capitol.
  2. Viza romana se acorda numai daca:
  • Sunt indeplinite conditiile cu privire la intrarea in Romania.
  • Nu exista vreunul dintre motivele de nepermitere a intrarii pe teritoriul Romaniei.
  • Pe numele strainului nu a fost introdusa alerta privind refuzul eliberarii vizei in sistemul informatic integrat pe probleme de migratie, azil si vize;
  • Pe numele strainului nu au fost primite semnalari privind nepermiterea intrarii din partea reprezentantilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European, precum si ai statelor parti al acordului privind eliminarea treptata a controalelor la frontierele comune, semnat la Schengen la 14 iunie 1985, denumit in continuare Acordul Schengen, in cadrul cooperarii consulare;
  • nu exista motive sa se considere ca viza este solicitata in scopul migrarii ilegale.
  • strainul nu a fost condamnat definitiv pentru infractiuni savarsite in strainatate, incompatibile cu scopul pentru care solicita acordarea vizei;
  • sunt indeplinite conditiile generale prevazute in prezenta sectiune, precum si conditiile speciale de acordare a vizei in functie de scopul pentru care este solicitata.

PROGRAMĂRI

Telefon:

0746 652 986

Whatsup:

0746 652 986

Email:

alina [at] szilaghi.com

Ore funcționare:

Luni-Vineri 9 – 17
Sambata-Duminica inchis