Restituire Taxa Timbru de Mediu

Restituire Taxa Timbru de Mediu

La data de 1 Februarie 2017 s-a abrogat OUG nr. 9/2013, eliminandu-se astfel taxa auto de timbru de mediu. Dacă va numarati printre contribuabilii care au platit vechea taxa auto intre anii 2007 si 15 Martie 2013, momentan NU va mai puteti adresa registraturii administratiei ANAF de care apartineti pentru a depune Cererea de restituire a taxei auto.

Persoanele care au achitat după 15 Martie 2013 Timbrul de mediu pentru autovehicule conform OUG nr. 9/2013  inca NU pot recupera taxa auto achitata către ANAF deoarece trebuie elaborate normele de restituire.

Din pacate, in acest moment, puteti recupera taxa auto doar prin intermediul instantelor de judecata!

CONDITII ESENTIALE RECUPERARE TAXA AUTO / TIMBRU DE MEDIU:

 • pot recupera timbrul de mediu cei care au platit aceasta taxa incepand cu anul 2013 si pana in prezent;
 • autoturismul sa fie achizitionat la mana a doua dintr-o tara membra a Uniunii Europene si sa fie la prima inmatriculare in Romania;
 • poate recupera timbrul de mediu numai persoana fizica sau juridica care a platit aceasta taxa NU si noul proprietar care cumpara o masina cu taxa deja achitata. De asemenea poti recupera taxa chiar daca ai vandut masina;
 • autoturismul sa fie second-hand;
 • sa nu existe sau sa fi existat un alt dosar pe rolul instantelor cu acelasi obiect (daca totusi a existat un dosar si v-a fost respins puteti solicita revizuirea sentintei);
 • sa nu fi trecut 5 ani de zile de la plata taxei (a inceput din 1 Ianuarie 2016 conform Art. II din OG nr. 40/2015. Acest aspect este foarte important deoarece toti platitorii taxelor auto anterioare pot recupera taxa auto de la ANAF!)

ACTE NECESARE PENTRU RECUPERARE TAXA AUTO:

 • copie Carte de identitate (sau alt document de identitate) proprietar);
 • decizie impunere la plata timbrului de mediu / taxa auto eliberata de ANAF;
 • copie acte de origine  ale autoturismului – traduse – (cartea de identitate a masinii, contract de vanzare cumparare, factura);
 • copie chitanta de plata a timbrului de mediu / taxei auto;
 • copie de pe actul de achizitie (contract de vanzare-cumparare, factura – traduse – daca este cazul);
 • certificat masina inmatriculata

CINE POATE RECUPERA TAXA AUTO?

Pot recupera timbrul de mediu cei care au platit aceasta taxa incepand cu anul 2013 si pana in prezent.

ATENTIE! Poate recupera timbrul de mediu numai persoana fizica sau juridica care a platit aceasta taxa NU si noul proprietar care cumpara o masina cu taxa deja achitata. Deasemenea poti merge pe procedura de recuperare timbru de mediu chiar daca ai vandut masina.

Nu se poate recupera timbrul de mediu pentru urmatoarele categorii de autovehicule:

– autovehiculele noi inmatriculate pentru prima oara in Romania;

– autovehiculele inmatriculate in Romania inainte de 2007, pentru care este perceputa o taxa timbru la transcrierea dreptului de proprietate.

CAT DUREAZA PROCESUL PENTRU RECUPERAREA TAXEI AUTO?

Procesul poate dura cateva luni (aprox 2-4 luni – fondul cauzei) iar daca institutia obligata la returnarea taxei auto apeleaza la o cale de atac atunci se mai poate prelungi cu inca aprox 2 luni.

IN CAT TIMP SE RESTITUIE, EFECTIV, TAXA DE MEDIU?

Plata se face integral in termen de 45 de zile de la depunerea la ANAF a hotararii definitive prin care ati catigat procesul pentru recuperarea timbrului de mediu.

ATENTIE! Toate cheltuielile pe care le veti efectua pentru recuperarea taxei auto vor fi returnate de catre institutia la care ati achitat, conform hotararii judecatoresti.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, va rugam sa completati FORMULARUL

Call Us

+4 0746 652 986

E-mail

alina@szilaghi.com

© 2019 All rights reserved.
Call Now Button