Majorarea CAS și CASS: 12 întrebări și răspunsuri esențiale pentru orice firmă cu salariați cu normă parțială

Share:

În principiu, companiile care au salariați cu normă parțială vor fi obligate să achite, începând cu veniturile aferente lunii august 2017, contribuții sociale majorate pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS), potrivit Ordonanței Guvernului nr. 4/2017. Prin urmare, ne-am gândit că ar fi util să oferim cele mai importante informații despre această schimbare sub o formă cât mai ușor de înțeles.

1. Căror contribuții sociale se aplică majorarea?

Angajatorii vor trebui să achite contribuții majorate doar pentru pensii și sănătate. Inițial, Guvernul voia ca regula să se aplice pentru toate cele șase contribuții sociale obligatorii, dar în final s-a răzgândit și a lăsat-o doar pentru CAS și CASS.

2. Majorarea e valabilă pentru partea de contribuții a angajatorului, pentru partea salariatului sau pentru ambele?

Majorarea se aplică strict la partea de contribuții aferentă angajatorului. Deci, majorarea nuse aplică deloc la partea de contribuții pe care o datorează salariatul.

3. De când trebuie plătite contribuțiile majorate?

Angajatorii cu salariați cu normă parțială trebuie să achite contribuții majorate la CAS și CASS începând cu veniturile aferente lunii august 2017. Cu alte cuvinte, declararea și plata efectivă se vor face abia începând cu septembrie 2017.

4. Pentru cine trebuie plătite contribuții majorate?

În esență, pentru angajații încadrați cu normă parțială care câștigă lunar sub 1.450 de lei. Totuși, ordonanța Executivului prevede obligația de a plăti CAS și CASS majorate și în cazurile în care, dintr-un motiv sau altul, unui salariat cu normă întreagă i se plătește lunar sub 1.450 de lei.

5. Pentru cine NU trebuie plătite contribuții majorate?

Evident, de plata CAS și CASS majorate scapă, înainte de toate, angajatorii care n-auniciun salariat plătit lunar cu o sumă sub salariul minim brut. Totodată, de obligație scapă salariații care au mai multe contracte de muncă (la același angajator sau la angajatori diferiți, indiferent de normele de lucru aferente), însă doar dacă acestea însumează cel puțin valoarea salariului minim brut. Exceptați de plata CAS și CASS majorate mai sunt elevii și studenții (de maximum 26 de ani), ucenicii (de maximum 18 ani), persoanele cu dizabilități îndreptățite legal să lucreze sub opt ore pe zi și pensionarii pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii (doar dacă nu primesc concomitent și alte tipuri de pensii).

6. Cum dovedesc că am salariați scutiți de plata majorată a CAS și CASS?

Pentru a fi scutiți de plata contribuțiilor majorate la pensii și sănătate, angajatorii vor trebui să ceară documente justificative de la elevi, studenți, persoanele cu dizabilități care au dreptul să lucreze mai puțin de opt ore pe zi și pensionarii pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii. În cazul celor care sunt angajați concomitent cu mai multe contracte de muncă, indiferent de normă, va exista o procedură de aplicare dată prin ordin al Ministerului Finanțelor. Ordinul n-a apărut încă, nici măcar sub formă de proiect.

7. Salariatul are mai multe contracte de muncă. Se aplică majorarea?

Nu, însă doar dacă acele contracte, chiar dacă sunt toate cu normă parțială, însumează lunar cel puțin echivalentul salariului minim brut. Dacă totalul lunar este sub nivelul salariului minim brut, atunci da, se datorează CAS și CASS majorate.

8. Salariatul are contracte cu doi angajatori diferiți. Cine plătește contribuții majorate?

În acest sens nu există nicio diferențiere în ordonanța Guvernului. Deci, dacă salariatul aflat într-o asemenea situație nu are, cumulat, minimum 1.450 de lei pe lună, amândoi angajatorii trebuie să achite mai mult la pensii și sănătate.

9. Cam cât va trebui să plătesc în plus la taxele salariale?

Depinde cât de mic este salariul brut. De exemplu, la un salariu brut de 725 de lei se va plăti în plus 152,25 lei, iar la un salariu brut de 1.000 de lei se va plăti în plus 94,50 lei.

10. Există undeva un calculator de salarii pe care să-l pot folosi din august?

Da, redacția noastră a făcut un asemenea calculator pe care îl poți descărca și folosi complet gratuit. Acesta este disponibil aici. Ca să-ți dai seama de diferența pe care o vei plăti în plus în fiecare caz în parte, descarcă de aici și calculatorul de salarii fără limita minimă la CAS și CASS.

11. Cât e salariul minim brut acum?

În prezent, salariul minim brut este de 1.450 de lei, valoarea acestuia fiind stabilită de la 1 februarie 2017. Totuși, salariul minim brut este supus de obicei unor creșteri constante de-a lungul anilor, astfel că, de exemplu, din 2018 s-ar putea majora, ceea ce ar duce automat și la majorarea CAS și CASS pentru salariații cu normă parțială.

12. Ce informații de bază ar trebui să știu despre CAS și CASS?

Achitarea contribuției la pensii (sau, pe scurt, CAS) pentru salariați permite, la îndeplinirea condițiilor legale, solicitarea pensiei pentru pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale, a pensiei de invaliditate sau a pensiei de urmaș, precum și bilete de tratament balnear, bilete de odihnă sau ajutor de deces. Iar achitarea contribuției la sănătate (sau, pe scurt, CASS) înseamnă, pentru salariați, accesul la pachetul de bază de servicii medicale publice (consultații, spitalizare, tratamente, asistență de urgență, dispozitive medicale sau medicamente compensate etc.).


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button