Jud. Cristi Danileț reacționează prompt în raport cu adoptarea O.U.G. de modificare a codurilor penale

Share:

În data de 31 ianuarie 2017, domnul judecător Cristi Danileț a luat poziție pe pagina sa de facebook cu privire la O.U.G. pentru modificarea codurilor penale.

Astfel, făcând referire la cifrele arătate în două comunicate ale DNA și PÎCCJ, de la aceeași dată, domnul Danileț consideră că „ar trebui să cunoaștem câte dosare din perioada 2014-2016 vor fi aruncate în aer odată cu modificarea Codului Penal. Iar DNA anunță tot azi că impactul dezincriminării abuzului în serviciu va fi clasarea a 2.151 de dosare aflate în lucru…”.

Cu privire la grațiere, domnul judecător remarcă un raport mai vechi al Avocatului Poporului, din 2015, spunând că „Acum doi ani a fost o reclamație din partea fostului primar general al Capitalei cum că nu ar avea condiții adecvate în arest. S-a făcut atunci un control în aresturi și penitenciare de către Avocatul Poporului, iar raportul a fost publicat în decembrie 2015.
Am recitit acel raport și constat că nu este nicio diferență, în sens de agravare, față de situația de acum doi ani. Mai mult, singura propunere în legătură cu grațierea, e cea privind «persoanele condamnate cu afecțiuni medicale incurabile, aflate în stadii terminale (neoplasm, HIV ș.a) și cele care nu se pot vindeca în sistem penitenciar (TBC, Hepatită C)». Nici vorbă de grațierea condamnaților de drept comun sau, mai rău, a celor condamnați pentru infracțiuni de omor, violență gravă, de serviciu sau de corupție”.

În raport cu primele știri legate de emiterea O.U.G. privind modificarea codificărilor în materie penală, domnul Danileț s-a arătat indignat de slaba comunicare a instituțiilor statului cu publicul larg, susținând că este vorba de „modificări esențiale, într-o obscuritate totală…”.

La finele zilei, Cristi Danileț anunța următoarele: „CSM a primit în această seară spre avizare noua variantă a O.U.G. cu privire la dezincriminarea abuzului în serviciu și neglijența în serviciu. Președintele CSM a convocat pentru miercuri (n.n. 1 februarie 2017) ora 9.00 ședință a Plenului. Guvernul însă a adoptat această O.U.G. în seara de marți.
Prin dezincriminarea unor infracțiuni, se vor închide dosarele aflate la procuror, se vor închide dosarele aflate în instanța de judecată, iar cei condamnați deja vor fi puși în libertate imediat și se va șterge această condamnare din cazier”.

Atașăm mai jos adresa Ministerului Justiției către CSM, publicată de domnul judecător pe pagina sa personală.

Referitor la ședința CSM programată pentru ora 9:00, în data de 1 februarie 2017, domnul judecător a mai precizat: „Cât timp O.U.G. nu a fost publicată în M.Of, nu există. Ea poate fi modificată sau retrasă de emitent. (…) Voi sugera să dispună convocarea tuturor adunărilor generale ale instanțelor și parchetelor pentru a avea o poziție a celor 8.000 de magistrați din România față de actul normativ adoptat pe ascuns și fără avizul CSM din această seară (n.n. data de 31 decembrie 2017)”.

Prezentăm mai jos sesizarea domnului judecător Danileț către CSM, publicată tot în seara zilei de 31 decembrie 2017, pe pagina sa personală de socializare.

În urma publicării  în Monitorul Oficial a O.U.G. de modificare: O.U.G. nr. 13/2017, publicată la ora 01:17, în M. Of. nr. 92 din 1 februarie 2017, reacția domnului judecător nu a întârziat să apară, acesta atrăgând atenția că „Modificările aduse la Codul Penal prin O.U.G. (dezincriminarea abuzului în serviciu și a neglijentei în serviciu) vor intra în vigoare peste 10 zile de la publicarea O.U.G. Astfel că CCR are timp suficient să se pronunțe dacă: Avocatul Poporului atacă O.U.G., cum că nu există urgență sau dacă președintele CSM sesizează conflictul constituțional între autoritățile statului”.

În vizibil dezacord cu prevederile ordonanței de urgență, domnul judecător încheia postarea cu speranța că Guvernul va decide în cele din urmă să abroge O.U.G. astfel adoptat. Pentru a ilustra punctul său de vedere, Cristi Danileț a atașat și următorul extras din ordonanța de urgență, cu referire la prevederile art. III alin. (2) privind data intrării în vigoare a modificărilor menționate.

De asemenea, fostul membru CSM mai atrage atenția și că „Numai în materie penală se aplică principiul legii mai favorabile. În materie de procedură penală se aplică principiul activității normei”, arătând astfel că modificările aduse prin O.U.G. în materia procedurii penale își produc efectele chiar din noaptea publicării ordonanței de urgență și numai pentru dosarele noi.

Aceasta înseamnă că prevederea privind denunțul, ce trebuie depus de acum încolo în termen de maxim 6 luni de la săvârșirea faptei privește numai dosarele ce se vor constituie începând cu data de 1 februarie 2017. Dosarele care au pornit pe baza denunțurilor făcute până la data de 31 decembrie 2017 nu sunt afectate în niciun fel, conform celor menționate de domnul judecător Cristi Danileț.


Share:

Aveți nevoie de ajutorul unui avocat?

Avocat Alina Szilaghi
Dorobantilor 89, bl. X3, sc. 1, ap. 2, Cluj Napoca, CJ, Romania

Call Now Button